Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útoky v Ouagadougou si vyžiadali životy 8 extrémistov a sedem vojakov

Bezpečnostné hliadky, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavné mesto Burkiny Faso bolo v minulých rokoch opakovane cieľom útokov džihádistov, ktorí si za svoje ciele vyberali miesta navštevované ľuďmi z európskych krajín.

Ouagadougou 2. marca (TASR) - Osem islamských extrémistov a sedem vojakov prišlo v piatok o život pri útokoch na francúzske veľvyslanectvo a generálny štáb armády v Ouagadougou, hlavnom meste Burkina Faso. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na člena vlády tohto afrického štátu Rémiho Dandjinoua.

Podľa neho päť extrémistov bolo zabitých neďaleko ambasády a traja ďalší pri sídle generálneho štábu ozbrojených síl. Uviedol, že počet mŕtvych vojakov môže stúpnuť, keďže mnoho z nich je vážne zranených.

Skupina neznámych páchateľov spustila paľbu ráno neďaleko úradu premiéra, sídla generálneho štábu ozbrojených síl Burkiny Faso a francúzskeho veľvyslanectva. Vojaci a špeciálne sily obkľúčili budovy a pátrali v oblasti po ďalších podozrivých útočníkoch.

Minister obrany Jean-Claude Bouda uviedol, že išlo o "teroristický útok" zameraný najmä na generálny štáb armády a veľvyslanectvo Francúzska.

Primátor Armand Béouindé informoval, že útočila desiatka mužov, ktorí pri vstupe do sídla generálneho štábu armády odpálili výbušninu nastraženú v aute. Následne - ešte oblečení v civile - prenikli do budovy, kde sa prezliekli do uniforiem, čo vyvolalo špekulácie o ich skutočnej identite. Podľa vyjadrenia očitých svedkov, ktorých citovala agentúra Reuters, útočníci pred streľbou kričali "Alláhu akbar" (Boh je veľký).

Hlavné mesto Burkiny Faso bolo v minulých rokoch opakovane cieľom útokov džihádistov, ktorí si za svoje ciele vyberali miesta navštevované ľuďmi z európskych krajín. Ďalším terčom útokov boli predstavitelia štátu - najmä policajti a vojaci. K týmto útokom dochádza hlavne na severe krajiny pri hraniciach s nestabilnými oblasťami susedného Mali.