Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V boji o post šéfa britských konzervatívcov zostali Sunak a Trussová

Na archívnej snímke Elizabeth Trussová. Foto: TASR/AP

Meno nového šéfa konzervatívcov a zároveň nového premiéra, by malo byť známe najneskôr do 5. septembra.

Londýn 20. júla (TASR) - V boji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany zostali po stredajšom hlasovaní dvaja kandidáti - bývalý minister financií Rishi Sunak a šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. Výsledky hlasovania oficiálne oznámil šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

V hlasovaní poslancov Konzervatívnej strany znovu zvíťazil Sunak, ktorý získal 137 hlasov. Trussovú podporilo 113 konzervatívcov. Z boja o post lídra Konzervatívnej strany vypadla štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová, ktorá získala 105 hlasov.
Na archívnej snímke Rishi Sunak v Londýne 12. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Meno nového šéfa konzervatívcov a zároveň nového premiéra, by malo byť známe najneskôr do 5. septembra.

Hlasovanie o novom lídrovi Konzervatívnej strany sa začalo minulý týždeň. O túto funkciu sa oficiálne uchádzalo osem kandidátov. Súčasný predseda strany a zároveň premiér Johnson začiatkom júla oznámil, že z oboch funkcií odstupuje.

Dosluhujúci premiér v stredu absolvoval poslednú hodinu otázok a odpovedí v parlamente. Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že jeho kabinet previedol krajinu pandémiou a "pomáha zachraňovať inú krajinu od barbarstva". Rozlúčil sa slovami: "Hasta la vista, baby." Jeho spolustraníci ho potom odprevadili potleskom postojačky.