Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V bojoch pri Aleppe zahynulo vyše 20 spriaznených sýrskych povstalcov

Ilustračné foto. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Podľa SOHR v nedeľu v bojoch povstalcov o dedinu Turkumán Bárih a pri výbuchoch cestných mín nastražených džihádistickým hnutím IS sa tiež zranilo 29 ďalších povstaleckých bojovníkov.

Ankara 3. októbra (TASR) - Najmenej 21 Tureckom podporovaných sýrskych opozičných povstalcov zahynulo počas bojov v oblasti iba donedávna kontrolovanej príslušníkmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v severovýchodnej časti rozdeleného mesta Aleppo. S odvolaním sa na Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR), pôsobiacu v Británii, to dnes napísala agentúra DPA.

"V nedeľu v bojoch povstalcov o dedinu Turkumán Bárih a pri výbuchoch cestných mín nastražených džihádistickým hnutím (Islamský štát) sa tiež zranilo 29 ďalších povstaleckých bojovníkov," uviedlo SOHR.

Agentúra DPA však upozornila, že miestne turecké médiá citovali vyhlásenie armády, podľa ktorého "si boje na severe Sýrie vyžiadali za posledných 24 hodín životy 15 Ankarou podporovaných bojovníkov zo Slobodnej sýrskej armády".

Ankara po prvý raz vyslala tanky na územie Sýrie 24. augusta. V spolupráci s miestnymi povstalcami - prevažne Arabmi a Turkménmi bojujúcimi pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA) - sa Ankare podarilo vytlačiť z pohraničia bojovníkov IS a súčasne zastaviť ďalší postup sýrskych Kurdov podporovaných Spojenými štátmi.

Ide dosiaľ o najvyšší počet obetí z radov sýrskych opozičných síl od začatia tejto operácie.