Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Bosne pokračujú v prácach na vyzdvihnutí tiel obetí vojny

Sarajevskú domoobranu zásobovali práve cez tento tunel a aj vďaka nemu mesto odolalo a Srbom sa ho nepodarilo dobiť Foto: TASR/AP

Sarajevo 2. septembra (TASR) - Práve s týmto mestom sa spájajú tak niekdajšie etnické čistky na tamojšom bosniackom i chorvátskom obyvateľstve, ako aj existencia viacerých zajateckých táborov v okolí.

Sarajevo 2. septembra (TASR) - Telesné pozostatky desiatok obetí vojnových konfliktov na Balkáne vyzdvihli v uplynulých dvoch mesiacoch z masového hrobu v časti Jakarina Kosa bosnianskeho mesta Prijedor. Práve s týmto mestom sa spájajú tak niekdajšie etnické čistky na tamojšom bosniackom i chorvátskom obyvateľstve, ako aj existencia viacerých zajateckých táborov v okolí.

Podľa informácií, ktoré priniesli dnes tamojšie médiá, by daný hrob mal byť sekundárnym zariadením svojho druhu, v ktorom bola umiestnená časť tiel obetí z doteraz najväčšieho známeho masového hrobu v Bosne a Hercegovine v Tomašici.

Bosnianska prokuratúra dnes potvrdila, že práce v spomínanej lokalite v Jakarinej Kose budú pokračovať. Sťažuje ich ťažko dostupný terén, v ktorom zodpovední predpokladajú mŕtve telá väčšieho počtu obetí, ale aj nevybuchnuté míny v oblasti.