Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Botswane objavili už druhý mimoriadne veľký diamant za mesiac

Ilustračná snímka. Foto: novinky.cz

Vzácny nález, ktorý "vyplní celú dlaň mužskej ruky" objavila 12. júna kanadská spoločnosť Lucara Diamond špecializujúca sa na ťažbu diamantov.

Gabarone 8. júla (TASR) - V africkej Botswane objavili už druhý drahokam výnimočných rozmerov za posledný mesiac - biely diamant, ktorý má 1174 karátov a je tretím najväčším svojho druhu na svete, informovala agentúra AFP vo štvrtok.

Vzácny nález, ktorý "vyplní celú dlaň mužskej ruky" objavila 12. júna kanadská spoločnosť Lucara Diamond špecializujúca sa na ťažbu diamantov. Drahokam predstavili miestnej vláde v hlavnom meste Gaborone v stredu.

"Práve sme svedkami histórie - pre nás ako i pre Botswanu," vyhlásil riaditeľ spoločnosti a dodal, že ide o tretí najväčší diamant na svete.

Pred mesiacom spoločnosť Debswana objavila v Botswane 1098-karátový diamant, ktorý pôvodne označila za "tretí najväčší" na svete.

Týmto posledným objavom tak Botswana získala prvenstvo v svetovom rebríčku najväčších drahokamov, keďže jej patrí šesť miest z top desať na zozname.

Dosiaľ najväčší diamant, 3106-karátový Cullinan, objavili v roku 1905 v Juhoafrickej republike. Druhé miesto patrí diamantu Lesedi La Rona, ktorý má 1109 karátov a našli ho v roku 2015 v Botswane. Táto krajina je najväčším producentom diamantov v Afrike.