Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Brazílii dočasne zbavili funkcie prezidentku Rousseffovú

Prezidentka Dilmah Rousseffová. Foto: TASR/AP

Dočasným prezidentom Brazílie sa dnes stal doterajší viceprezident Michel Temer.



Brazília 12. mája (TASR) - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová sa musí dočasne vzdať výkonu funkcie. Brazílsky Senát totiž dnes po 20-hodinovom zasadnutí schválil pomerom 55:22 hlasov jej suspendovanie na 180 dní. Počas tohto obdobia preskúma obvinenia zo zneužitia úradu, ktoré viedli k začatiu jej odvolávania z funkcie v zákonodarnom zbore.

Na začatie procesu tzv. impeachmentu bola potrebná jednoduchá väčšina v 81-člennom Senáte, napokon bola dosiahnutá dvojtretinová väčšina, píše agentúra DPA.

Rousseffová čelí okrem iného obvineniam z nezákonného manipulovania so štátnym rozpočtom s cieľom vylepšiť štatistiky o hospodárení svojej vlády.

Funkcie hlavy štátu sa ešte dnes ujme viceprezident Michel Temer zo Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce.

Temer chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003. Po rozhodnutí Senátu bude 5. augusta otvárať aj olympijské hry v Riu de Janeiro.

Rousseffová obvinenia odmieta a hovorí o "prevrate". Počas najbližších 180 dní budú obvinenia voči nej preskúmané za účasti najvyššieho súdu. Následne bude Senát hlasovať o jej definitívnom odvolaní, ktoré musí schváliť dvojtretinovou väčšinou. V opačnom prípade sa Rousseffová znova ujme prezidentskej funkcie.

Odvolali Rousseffovej vládu

Len niekoľko hodín po tom, ako brazílsky Senát rozhodol o dočasnom suspendovaní prezidentky Dilmy Rousseffovej, bol dnes odvolaný aj celý jej vládny kabinet, napísala agentúra AP.

Internetový portál G1 televízie Globo, uviedol že informácia o odvolaní 27 ministrov Rousseffovej vlády bola zverejnená v dnešnom vydaní vládneho vestníka.

Medzi odvolanými členmi Rousseffovej kabinetu je aj jej predchodca a učiteľ, bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Dočasnou hlavou štátu sa stal doterajší viceprezident Michel Temer

Dočasným prezidentom Brazílie sa dnes stal doterajší viceprezident Michel Temer. Prezidentský sľub zložil len niekoľko hodín po tom, ako Senát rozhodol o suspendovaní doterajšej prezidentky Dilmy Rousseffovej na dobu 180 dní. Po Rousseffovej bol odvolaný aj celý jej 27-členný vládny kabinet.

Temer, člen Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá v marci vystúpila z koalície s Rousseffovej Stranou práce, naznačil, že má ambíciu znížiť počet ministerských postov z 27 na 22. Okrem toho chce vytvoriť kabinet bez účasti Strany práce, ktorá vládne od roku 2003.