Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Políciu na čln unášaný prúdom neďaleko mesta Braganca upozornili rybári.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rio de Janeiro 14. apríla (TASR) - Brazílska polícia v sobotu informovala o náleze 20 mŕtvych údajne haitských migrantov. Ich telá našli v člne na rieke v severnej Brazílii a podľa polície boli v pokročilom štádiu rozkladu a s príznakmi dehydratácie a hladu, informovala agentúra AFP.

Políciu na čln unášaný prúdom neďaleko mesta Braganca upozornili rybári. Podľa úradov bude potrebné vykonať ďalšie vyšetrovanie, ktoré by potvrdilo presný počet, príčinu smrti a aj totožnosť obetí. Podľa miestnych médií telá patria utečencom z Haiti. Tieto informácie však nebolo možné bezprostredne overiť.

Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu (IOM) v piatok informovala, že z metropoly Haiti, ktoré sužuje humanitárna aj bezpečnostná kríza, utieklo od začiatku marca takmer 100.000 ľudí v dôsledku situácie v krajine.

Ozbrojené haitské gangy už vyše mesiaca podnikajú útoky na kľúčové vládne inštitúcie. Ich cieľom bolo vypudiť premiéra Ariela Henryho, ktorý sa dostal k moci v roku 2021 po vražde prezidenta Jovenela Moiseho. Násilie od začiatku útokov z 29. februára v niektorých oblastiach hlavného mesta zoslablo, ale napriek tomu tam k streľbe dochádza denne.