Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Británii budú testovať horľavosť vonkajších obkladov nemocníc a škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dnešné oznámenie prišlo z Downing Street 10, sídla britskej premiérky Theresy Mayovej - práve v období, keď sa po Británii šíria výzvy na testovanie obkladov budov.

Londýn 26. júna (TASR) - Po celej Británii sa uskutočnia testy horľavosti vonkajších obkladov na budovách nemocníc a škôl. Pôjde o súčasť naliehavých opatrení, zameraných na zvýšenie protipožiarnej bezpečnosti budov v krajine.

Dnešné oznámenie prišlo z Downing Street 10, sídla britskej premiérky Theresy Mayovej - práve v období, keď sa po Británii šíria výzvy na testovanie obkladov budov. Obavy o bezpečnosť vyvolal tragický požiar výškovej budovy Grenfell Tower zo 14. júna, pri ktorom zahynulo alebo je nezvestných a pravdepodobne mŕtvych 79 ľudí. Plamene sa počas noci rýchlo šírili z poschodia na poschodie, takže 24-poschodová obytná budova horela celá ako fakľa. Podľa odborníkov to zapríčinilo horľavé vonkajšie obloženie budovy.

Od tohto požiaru bolo na protipožiarnu bezpečnosť testovaných v Británii 60 výškových budov - a ani jedna skúškami neprešla. Tento víkend museli evakuovať štyri vežiaky v londýnskom obvode Camden, keď tam zistili početné hrozby požiaru.

Testy obkladu nemocníc a škôl bude riadiť ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo školstva.