Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Británii transplantovali obličku, príjemkyňa nepotrebuje imunosupres

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Lekári Aditi niekoľko týždňov po zákroku vysadili lieky na potláčanie imunity, čím odstránili riziko dlhodobých vedľajších účinkov týchto silných látok. Dievča sa medzičasom vrátilo do školy.

Londýn 22. septembra (TASR) - Osemročná Aditi Shankarová ako prvá osoba v Británii úspešne absolvovala špeciálny typ transplantácie obličky, ktorý si nevyžaduje doživotné branie liekov na potláčanie imunity. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

Transplantáciu uskutočnili v marci lekári v Great Ormond Street Hospital (GOSH) v Londýne. Imunitný systém dievčaťa vopred "preprogramovali" pomocou kmeňových buniek z kostnej drene jej mamy Divye. Dcérino telo nový orgán preto prijalo ako svoj vlastný a nemusí brať lieky, ktoré pri väčšine transplantácií prijatie nového orgánu zabezpečujú.

"Bola som veľmi šťastná, že som jej mohla darovať krvinky a obličku. Cítim hrdosť," uviedla Divya.

U Aditi sa prejavilo vzácne dedičné ochorenie Schimkeho imunooseálna dysplázia (SIOD). Oslabilo jej imunitný systém, čo spôsobilo zlyhávanie obličiek. Aditi najskôr transplantovali kmeňové bunky od jej matky na prebudovanie imunitného systému. Obličku jej vložili o šesť mesiacov neskôr - v marci 2023.

Lekári Aditi niekoľko týždňov po zákroku vysadili lieky na potláčanie imunity, čím odstránili riziko dlhodobých vedľajších účinkov týchto silných látok. Dievča sa medzičasom vrátilo do školy.

"Je prvým pacientom v Spojenom kráľovstve, ktorý má transplantovanú obličku nevyžadujúcu si po zákroku lieky na potláčanie imunity," uviedol profesor Stephen Marks, špecialista na detskú nefrológiu z GOSH. Podrobnosti o zákroku bude prezentovať na konferencii Európskej spoločnosti pre pediatrickú nefrológiu v Litve na budúci týždeň.

Nefrológ Jeremy Hughes z univerzity v Edinburghu upozornil, že takáto dvojitá transplantácia predstavuje pre pacientov riziko, pretože po aplikácii kmeňových buniek je potrebná chemoterapia a rádioterapia. Skutočnosť, že človek po zákroku nepotrebuje imunosupresíva však označil za významný míľnik.