Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Brovaroch sa našli v suteréne telá šiestich zastrelených civilistov

Na snímke z 28. marca 2022 Halyna Falko sa pozerá na skazu spôsobenú po ruskom útoku v jej dome neďaleko Brovary na predmestí Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Moskva početné obvinenia z páchania vojnových zločinov – najmä v okolí hlavného mesta Kyjev, odkiaľ sa ruské jednotky už stiahli – odmieta.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Telá šiestich zastrelených osôb boli objavené v suteréne jednej z budov v meste Brovary v Kyjevskej oblasti. V utorok to oznámila ukrajinská prokuratúra, informuje agentúra AFP s tým, že ide o ďalší prípad poukazujúci na obvinenia zo zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine.

"Počas obhliadky súkromnej rezidencie sa v suteréne našli telá šiestich civilistov so strelnými ranami," uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Zodpovednosť za ich zastrelenie pripísala ruským jednotkám, ktoré túto oblasť ovládli na začiatku invázie.

Moskva početné obvinenia z páchania vojnových zločinov – najmä v okolí hlavného mesta Kyjev, odkiaľ sa ruské jednotky už stiahli – odmieta. Podľa ukrajinských informácií sa v oblastiach pri Kyjeve našlo už vyše 1200 tiel obetí ruskej agresie.

"Nové masové hroby nachádzame takmer každý deň. Zhromažďujú sa výpovede svedkov. Tisíce a tisíce obetí. Stovky prípadov mučenia. Telá neustále nachádzame v odvodňovacích kanáloch a pivniciach," povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom príhovore poslancom litovského parlamentu.