Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Bruseli sa konal nahý protest proti obchodným dohodám CETA a TTIP

Ilustračné foto CETA. Foto: TASR/AP

Išlo o netradičný protest občianskej platformy TTIP koniec hry, ktorá vyzývala občanov na prejav neposlušnosti na znamenie nesúhlasu s plánmi EÚ uzatvárať nadnárodné dohody o voľnom obchode.

Brusel 4. novembra (TASR) - Okolo tridsať mladých ľudí sa dnes dopoludnia pred budovou Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre obchod v Bruseli vyzlieklo takmer donaha. Išlo o netradičný protest občianskej platformy "TTIP koniec hry", ktorá v priebehu celého týždňa vyzývala občanov na akcie v podobe prejavov neposlušnosti na znamenie nesúhlasu s plánmi EÚ uzatvárať nadnárodné dohody o voľnom obchode.

"Ešte viac zraniteľnejší pred nadnárodnými spoločnosťami?" uvádzal jeden z pútačov zavesených na lešení oproti budove, kde sídli Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre obchod. Demonštranti si nevybrali toto miesto náhodne. Práve zamestnanci a experti tohto útvaru pomáhali eurokomisárke Cecilii Malmströmovej v príprave podkladov pre rokovania EÚ s Kanadou o dohode o voľnom obchode (CETA) a pre rokovania medzi EÚ a USA o obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).

Kolektív demonštrantov, ktorý sám seba opísal ako "nahí, ale nie porazení", začal protestnú akciu v spodnej bielizni. Demonštranti upozornili, že hlavné rokovacie strany pri rokovaniach o CETA a TTIP nevenovali dostatok pozornosti občanom, ktorí nesúhlasia s povahou týchto dohôd, a to aj napriek rastúcej nespokojnosti populácie.

Protestujúci naháči zdôraznili, že európski politici zanedbávajú svoju primárnu funkciu, ktorou je zastupovať záujmy ľudí a nie byť ústretoví voči finančným záujmom nadnárodných spoločností.