Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bruseli sa podpisovala petícia za celosvetový zákaz ženskej obriezky

Zostavovatelia petície, určenej Valnému zhromaždeniu OSN, pri zbieraní podpisov ako prvých oslovili členov belgického Senátu, uviedla tlačová agentúra Belga. "Viac ako tri milióny ...

Brusel 3. mája (TASR) - Poslanci belgického parlamentu, europoslanci, predstavitelia belgickej vlády a aktivisti bojujúci za práva žien zverejnili dnes petíciu, ktorej cieľom je celosvetový zákaz ženskej obriezky.

Zostavovatelia petície, určenej Valnému zhromaždeniu OSN, pri zbieraní podpisov ako prvých oslovili členov belgického Senátu, uviedla tlačová agentúra Belga.

"Viac ako tri milióny dievčat a žien sú každý rok obeťami zmrzačovania pohlavných orgánov. Tento fenomén nie je typický iba pre Afriku, vyskytuje sa aj v Ázii či v južnej Amerike. Vďaka imigrácii sa ženská obriezka stala celosvetovým javom," uviedla Chantal Compaoré, predsedníčka vlády Burkina Fasso a koordinátorka celosvetovej kampane pre zákaz ženskej obriezky.

Medzinárodní aktivisti za práva žien poukazujú, že príslušná rezolúcia OSN by bola vyjadrením najvyššej politickej vôle pre zákaz zmrzačovacích praktík, ktoré spôsobujú ženám nenávratné fyzické aj psychické poškodenia.

Jedným z prvých medzinárodných úspechov v tomto smere bol summit Africkej únie v júli 2011 v Malabo, hlavnom meste Rovníkovej Guiney. Lídri Africkej únie sa vtedy dohodli, že budú spoločne presadzovať celosvetový zákaz ženskej obriezky a tento spoločný postoj vyjadria aj počas VZ OSN.

Chantal Compaoré pripomenula, že tieto po stáročia dedené zvyklosti sú hrozbou pre zdravie žien a pre ich zdravý sexuálny život.