Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Bruseli zatkli strojcu parížskych útokov a troch podozrivých

Na snímke zo záznamu televízie VTM príslušníci špeciálnej jednotky vedú muža do policajného auta počas policajnej akcie v Molenbeeku 18. marca 2016. Hlavný strojca parížskych teroristických útokov Salah Abdeslam bol počas protiteroristickej operácie zranený na nohe a následne zatknutý. Pri prestrelke bol zranený belgický novinár. Foto: TASR/AP

Salah Abdeslam sa pred zatknutím zabarikádoval v jednom z bytov v bruselskej imigrantskej štvrti Molenbeek.

Brusel 18. marca (TASR) - Belgická polícia dnes večer potvrdila, že jedným zo zranených mužov počas prestrelky na ulici Quatre Vents v bruselskej štvrti Molenbeek je medzinárodne hľadaný terorista Salah Abdeslam. Pri prestrelke s políciou bol postrelený do nohy po tom, ako neuposlúchol výzvu policajtov na zdvihnutie rúk. Abdeslama následne zatkli.

Byt, v ktorom sa skrýval jeden zo strojcov bombových útokov v Paríži z 13. novembra 2015, polícia sledovala dva dni. Dnes popoludní policajti vykonali v tejto prevažne imigrantskej štvrti štyri domové prehliadky, uviedla belgická televízia RTBF.

Prvé správy médií o prestrelkách medzi policajnými silami a osobami skrývajúcimi sa v sledovaných bytoch v Molenbeeku uvádzali aj jedného postreleného policajta a tiež jednu obeť prestrelky, čo však zatiaľ úrady nepotvrdili.




Polícia sa k sledovaniu bytu v Molenbeeku, kde sa zabarikádoval Abdeslam, dostala po vykonaní utorkovej razie v bruselskej štvrti Forest, keď v byte na ulici Dries polícia objavila odtlačky prstov hľadaného Salaha Abdeslam. To policajtov utvrdilo v presvedčení, že sa môže skrývať v rodnom meste a posilnila dohľad nad už známymi adresami, na ktorých sa Abdeslam vyskytoval v minulosti. Byt na ulici Quatre Vents, kde dnes došlo k prestrelkám a jeho zatknutiu, bol po novembrových útokoch v Paríži predmetom viacerých policajných razií.

Okrem toho belgické úrady potvrdili, že Mohamed Belkaid, ktorý bol v utorok zabitý počas prestrelky vo štvrti Forest, bol jeden z podozrivých zapojených do parížskych novembrových útokov.

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová uviedla, že bola včas informovaná o policajnej akcii a dodala, že deti z neďalekej školy mali počas policajných zásahov za použitia slzného plyn a strelných zbraní obmedzený pohyb. Dodala, že nemá informácie o tom, kedy sa súčasné policajné akcie v jej štvrti skončia.

K poslednej prestrelke došlo o 16,55 hodine miestneho času. Odvtedy je v uliciach štvrte pokoj, vo štvrti však patrolujú policajné hliadky a na kontrolovaných miestach boli zriadené zátarasy.

Policajti zatkli už troch podozrivých z terorizmu

Na snímke sanitné vozidlá vchádzajú do uzatvorenej ulice počas policajnej akcie v Molenbeeku 18. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Operácia špeciálnych policajných jednotiek v bruselskej štvrti Molenbeek vyústila dnes do zatknutia troch osôb podozrivých z terorizmu.

Policajný zásah, sprevádzaný použitým slzotvorných granátov a strelných zbraní, si vyžiadal minimálne dvoch zranených. Jedným zo z nich je aj známy belgický terorista na úteku Salah Abdeslam, ktorý neuposlúchol výzvy polície, aby sa vzdal, bol postrelený do nohy a následne zatknutý.

Ďalšou zdržanou osobou je Soufiane Kayal. Toho belgické úrady spájajú s Mohamedom Belkaidom, ktorý bol zabitý v utorok počas policajnej razie a následnej prestrelky vo štvrti Forest na juhu Bruselu. Počas prehliadky tohto bytu zmiešaný belgicko-francúzsky policajný tím objavil odtlačky patriace Abdeslamovi, čo policajtov naviedlo na stopu, že terorista - spájaný s novembrovými parížskymi útokmi - sa nachádza zrejme v Bruseli.

Abdeslamovo zatknutie potvrdili federálna prokuratúra a minister zahraničných vecí Didier Reynders. Známy belgický advokát Sven Mary zase priznal, že bude Abdeslama obhajovať. Podľa televízie RTBF však zatiaľ nie je známe, kde sa bude konať súdny proces - či v Belgicku alebo vo Francúzsku.

Obecný byt, kde polícia zatkla Abdeslama patril matke jedného z jeho priateľov. Pre políciu to nebola neznáma adresa, keďže hľadaný terorista sa tu už v minulosti zdržiaval.

Zatknutím Abdeslama, na ktorého bol vlani v novembri vydaný medzinárodný zatykač, sa policajná akcia v Molenbeeku neskončila. Okolo 19.00 hodiny miestneho času bolo počuť výbuchy na ďalšej z adries, na ktorá sa vyšetrovatelia zamerali. Podľa správ belgických médií boli ešte vo večerných hodinách zabarikádované v jednom z podozrivých bytov najmenej dve ďalšie osoby.

Podľa belgického servera SudPresse zahynul počas dnešnej prestrelky v Molenbeeku jeden človek menom Monir Alahaj Ahmed.

Vývoj situácie v Molenbeeku viedol k zmene programu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý sa rozhodol po summite EÚ presunúť sa na úrad belgickej vlády k premiérovi Charlesovi Michelovi, aby "z prvej ruky" získal informácie, ktoré zaujímajú aj francúzsku verejnosť.