Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Budapešti pokračoval proces so štvoricou vrahov Rómov

Príbuzní žialia pri rakve zavraždeného Róma Jenöa Kóku, ktorého zastrelil neznámy páchateľ, na jeho pohrebe v maďarskom Tiszalöku 29. apríla 2009. Foto: TASR/AP

Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov z rokov 2008-2009 sa začal vlani 25. marca na Súde Peštianskej župy.

Budapešť 21. marca (TASR) - Svedeckými výpoveďami týkajúcimi sa vražedného útoku na občana rómskeho pôvodu v Tiszalöku z 22. apríla 2009 pokračoval dnes v Budapešti proces so štvoricou mužov obvinených zo série hrdelných zločinov na Rómoch.

Inkriminovanú vraždu má podľa žaloby na svedomí hlavný obžalovaný Árpád K., na mieste činu bol s ním aj ďalší obžalovaný, jeho brat István K. Túto obeť si páchatelia mali vyhliadnuť s tým, že ich útok na usporiadane žijúceho Róma vyprovokuje k odvetným násilnostiam príslušníkov rómskej komunity.

Páchateľov prepravil na miesto činu ďalší obžalovaný István Cs., ktorý potom čakal na komplicov v niekoľko desiatok kilometrov vzdialenom Polgári. Akciu im mierne narušil incident, keď ich vozidlo už po dokonaní činu uviazlo v blate na poľnej ceste. Do Debrecína ich tak dopravila exmilenka hlavného obžalovaného, samotní páchatelia sa pre uviaznuté vozidlo vrátili po ukrytí vražednej zbrane a vytiahli ho s pomocou tamojších občanov a traktora.

Štvrtého z partie sa vrahovia pri tomto zločine rozhodli vynechať.

Akcia z Tiszalöku, pri ktorej vyhasol podobne ako pri ďalšej v Kisléte jeden život, bola súčasťou série vražedných útokov na občanov rómskeho pôvodu v Maďarsku. V Nagycsécsi sa stali obeťou vrahov dvaja Rómovia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranenia utrpelo niekoľko ľudí. Použili však aj odcudzenú loveckú strelnú zbraň. Vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov z rokov 2008-2009 sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení vlani 25. marca na Súde Peštianskej župy.