Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Budapešti prezentujú diela svetových fotografov maďarského pôvodu

V budapeštianskom Múzeu krásneho umenia (Szépművészeti Múzeum) v sobotu 6. apríla 2024 sprístupnili verejnosti výstavu "Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Maďarskí fotografi v Amerike". Foto: TASR - Ladislav Vallach

Expozícia prezentuje diela fotografov maďarského pôvodu, ktorí emigrovali do Spojených štátov, a z ktorých viacerí ovplyvnili vývoj svetovej fotografie 20. storočia.

Budapešť 6. apríla (TASR) - V budapeštianskom Múzeu krásneho umenia (Szépművészeti Múzeum) v sobotu sprístupnili verejnosti výstavu "Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Maďarskí fotografi v Amerike". Expozícia prezentuje diela fotografov maďarského pôvodu, ktorí emigrovali do Spojených štátov, a z ktorých viacerí ovplyvnili vývoj svetovej fotografie 20. storočia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vplyv maďarských emigrantov je vo fotografii 20. storočia zrejmý, stačí spomenúť Roberta Capu, André Kertésza, Györgya Kepesa či Lászlóa Moholy-Nagya. Priamo či nepriamo ovplyvnili tvorbu mnohých významných fotografov, akými boli Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Aaron Siskind, Harry Callaha a Ray K. Metzker, uviedlo Múzeum krásneho umenia na svojej webovej stránke.

Rozsiahla výstava s dielami viac ako 30 fotografov vrátane Kertésza, Moholy-Nagya, Martina Munkácsiho a Capu, realizovaná v spolupráci s Virginia Museum of Fine Arts, má za cieľ predstaviť mimoriadne bohaté americko-maďarské fotografické dedičstvo, pričom prezentuje vedľa seba fotografie svetoznámych fotografov a diela ich menej známych kolegov.

Riaditeľ Virginia Museum of Fine Arts Alex Nyerges skúma tvorbu americko-maďarských fotografov už desaťročie a výsledky svojho výskumu po prvý raz prezentuje na tejto výstave v Budapešti.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)