Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Budapešti pri výročí vojny na Ukrajine skandovali Rusi domov

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 dym stúpa pri zásahu protivzdušnej obrany po ruskom útoku na prístavné mesto Mariupoľ, na východe Ukrajiny. Ukrajina si v sobotu 24. februára 2024 pripomína druhé výročie ruskej invázie. Foto: TASR/AP

Medzi protestujúcich v Radničnom parku (Városháza park) prišli aj veľvyslanec USA David Pressman a starosta Budapešti Gergely Karácsony.

Budapešť 24. februára (TASR) - Stovky demonštrantov sa v sobotu zhromaždili v Budapešti, aby si pochodom k sídlu ruského veľvyslanectva pripomenuli druhé výročie invázie na Ukrajinu. Uviedol to server telex.hu, podľa ktorého demonštranti niesli transparent s nápisom "Rusi domov!", informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Medzi protestujúcich v Radničnom parku (Városháza park) prišli aj veľvyslanec USA David Pressman a starosta Budapešti Gergely Karácsony.

Dav s niekoľko stoviek metrov dlhou ukrajinskou vlajkou sa z parku vydal k ruskej ambasáde na Andrássyho ceste, ktorej okolie uzatvorila polícia.

"Rusko zabíja deti", "Zastavte Putina, zastavte vojnu!", "Rusko zabíja Ukrajinu!", "Podporte Ukrajinu, teraz zbrane!", požadovali demonštranti najmä v angličtine. Väčšinu účastníkov protestného pochodu totiž tvorili občania Ukrajiny.

Uprostred davu však bolo maďarské jadro, ktoré občas skandovalo "Putin je špinavý vrah".

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)