Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Budapešti protestovali proti zámeru upraviť ústavu kvôli terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vláda avizovala, že chce upraviť ústavu tak, aby mohla v súvislosti s teroristickou hrozbou uplatniť osobitný právny poriadok s nasadením armády.

Budapešť 24. januára (TASR) - Proti zámeru maďarskej vlády upraviť ústavu v súvislosti s hrozbou terorizmu protestovalo dnes v Budapešti zhruba 1000 ľudí. Demonštráciu na Kossuthovom námestí zorganizovalo Hnutie moderného Maďarska (MoMa) vedené niekdajším ministrom financií Lajosom Bokrosom, informoval spravodajský server Vs.hu.

Podľa servera bolo medzi účastníkmi veľa starších ľudí a podujatie monitorovalo niekoľko zahraničných televíznych štábov. Policajtov zabezpečujúcich protestné zhromaždenie bolo len minimálne množstvo.

Rečníci tvrdili, že návrh vládnucej strany Fidesz je dobrý iba na udržiavanie ľudí v strachu. "Stačí drobná provokácia k tomu, aby obmedzili ľudské práva," vytýkal jeden z nich.

Vláda avizovala, že chce upraviť ústavu tak, aby mohla v súvislosti s teroristickou hrozbou uplatniť osobitný právny poriadok s nasadením armády.

Podľa návrhu by mala vláda v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia, a parlament by o tom iba dodatočne informovala. Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla nariadiť obmedzenie predaja niektorých druhov tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, či sprísniť kontrolu listov, zásielok a internetu; na istý čas by mohol kabinet zasiahnuť aj do fungovania médií.