Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Budapešti rokuje vedenie Internacionály demokratického stredu

Na archívnej snímke budova parlamentu na Kossuthovom námestí v Budapešti. Foto: TASR/AP

Podľa čestného predsedu IDC, bývalého španielskeho premiéra Aznara, je najdôležitejšou úlohou, pred ktorou dnes stojí Európa, vytvorenie dôvery a novej rovnováhy medzi EÚ a jej členskými krajinami.

Budapešť 16. februára (TASR) - Popri ochrane demokratického systému je v súčasnosti dôležitou úlohou aj ochrana slobody, ktorú je však možné uplatňovať iba v rámci právneho štátu. V úvode budapeštianskej schôdzky vedenia medzinárodného združenia strán pravého stredu - Internacionály demokratického stredu (IDC/CDI) - to povedal jej predseda, bývalý kolumbijský prezident Andrés Pastrana.

"Jedinou rovnosťou je rovnosť pred zákonom," zdôraznil podľa agentúry MTI Pastrana. Dejiny podľa neho potvrdili, že cestou zákonnosti je možné zabezpečiť aj ekonomický rozvoj.

Podľa čestného predsedu IDC, bývalého španielskeho premiéra Josého María Aznara, je najdôležitejšou úlohou, pred ktorou dnes stojí Európa, vytvorenie dôvery a novej rovnováhy medzi EÚ a jej členskými krajinami.

Úspech Európy si podľa neho vyžaduje aj "nové scenáre" v oblastiach technologického rozvoja a globalizácie. "Problémy migrácie treba analyzovať hlbšie, pričom Európa musí účinnejšie pôsobiť napríklad pri riešení konfliktov v Sýrii či Líbyi," zdôraznil Aznar.

Čestný predseda IDC ďalej podotkol, že škody spôsobené brexitom nemožno podceňovať. Únia preto podľa neho musí obnoviť niekdajší silný vzťah so Spojenými štátmi.

Aznar tiež pozdravil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a jeho stranu Fidesz a vyjadril nádej, že v nadchádzajúcich aprílových parlamentných voľbách v Maďarsku dosiahnu dôležité víťazstvo.

Orbán je v súčasnosti jedným z podpredsedov IDC, ktorá vznikla v roku 1961. V rámci budapeštianskej schôdzky vystúpi s prejavom na fóre venovanom medzináboženskému dialógu.

spravodajca TASR Ladislav Vallach