Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Srbsko a Maďarsko musia chrániť svoje hranice spoločne

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Viktor Orbán pripomenul, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sú za čo najskoršie prijatie Srbska do Európskej únie.

Budapešť 9. februára (TASR) - Srbsko a Maďarsko musia spoločne chrániť svoje štátne hranice, bezpečnosť svojich občanov i svoju kultúrnu identitu. Vyhlásil to v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po spoločnom dvojdňovom zasadaní maďarskej a srbskej vlády.

Podľa agentúry MTI maďarský premiér vyjadril predsedníčke vlády Srbska Ane Brnabičovej vďaku za to, že Srbsko pomohlo zastaviť migráciu na južných hraniciach Maďarska. "V prípade potreby môže Srbsko rátať s našou technickou či personálnou pomocou pri ochrane južných hraníc Srbska," dodal.

Orbán pripomenul, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sú za čo najskoršie prijatie Srbska do Európskej únie.

Brnabičová poďakovala Maďarsku za podporu v eurointegračných snahách svojej krajiny, za odbornú pomoc, ktorú dostali srbské ministerstvá, ale aj za to, že Budapešť ráznym spôsobom reprezentuje záujmy Srbska v Bruseli.

Srbská premiérka označila za dôležité otázky vzájomných vzťahov vytvorenie nových možností prepravy zemného plynu, prepojenie elektrických sústav Srbska a Maďarska, spoluprácu v agrárnom sektore či výmenu skúseností v oblasti privatizácie liečebných kúpeľov. K pripravovanej modernizácii železničnej trate medzi Belehradom a Budapešťou Brnabičová povedala, že tento projekt by mal byť dôležitý aj pre EÚ, pričom zapojenie Číny dáva projektu globálny aspekt.

Členovia maďarskej a srbskej vlády podpísali viaceré medzivládne dohody, medzi nimi je aj úprava dohody o kontrole cestnej, železničnej a vodnej hraničnej dopravy, dohoda o rámcových projektoch budovania infraštruktúry, o spolupráci v oblastiach spotrebiteľskej kontroly, o spolupráci v kultúre a vzdelávaní či o spoločnom rozvoji potravinárstva.

Premiéri oboch krajín v závere budapeštianskeho programu vystúpili s prejavom na srbsko-maďarskom obchodnom fóre.

Podobnú spoločnú schôdzku vlád Srbska a Maďarska zorganizovali naposledy v novembri 2016 v juhosrbskom meste Niš. Terajšia schôdzka bola v poradí už štvrtou.

V Budapešti sa stretávajú členovia vlád Maďarska a Srbska



Spoločné dvojdňové zasadanie maďarskej a srbskej vlády začalo sa vo štvrtok v Budapešti večerou členov oboch kabinetov v reštaurácii Gundel. Prítomní boli aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a srbská premiérka Ana Brnabičová, informoval agentúru MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Podľa jeho slov v piatok privítajú pred budovou parlamentu s vojenskou poctou srbskú premiérku. Po plenárnom zasadnutí v zákonodarnom zbore podpíšu delegácie medzivládne dohody a predsedovia vlád budú mať spoločné tlačové vyhlásenie.

Rokovanie vlád ukončia premiéri vystúpením na srbsko-maďarskom obchodnom fóre. Podobnú spoločnú schôdzku vlád Srbska a Maďarska zorganizovali v novembri 2016 v juhosrbskom meste Niš.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár minulý týždeň vo štvrtok (1.2.) povedal, že maďarská vláda má záujem vybudovať stredoeurópske spojenectvo. Dodal, že spoločné maďarsko-srbské zasadanie vlády zapadá do tejto koncepcie.

spravodajca TASR Ladislav Vallach