Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Budapešti si pripomenuli Deň Maďarov vysťahovaných z Československa

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás označil deportáciu, ktorá bola československou stranou označovaná za výmenu obyvateľstva, za bolestivú kapitolu odvety.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Pamätný deň Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947 si pripomenuli v utorok v Budapešti na podujatí, ktoré zorganizoval Rákociho spolok na lodi Európa, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás označil "deportáciu, ktorá bola (československou stranou) označovaná za výmenu obyvateľstva," za bolestivú kapitolu odvety, etnických čistiek a kolektívnych trestov, ktoré nasledovali po bojoch druhej svetovej vojny.

"Časť národa bola vtedy zmrzačená a zbavená svojho domova bez akéhokoľvek právneho základu," dodal Gulyás, ktorý vyzdvihol, že presídlení Maďari si udržali schopnosť sebazáchovy.

Poslanci maďarského parlamentu 5. decembra 2012 rozhodli, že 12. apríl bude pamätným dňom Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947. V tento deň po ukončení druhej svetovej vojny sa totiž začalo s ich vysťahovaním z južného Slovenska.

"Maďarský parlament považuje za dôležité dôstojne si spomenúť na takmer 100.000 Maďarov, vylúčených z Československej republiky vplyvom Benešových dekrétov, a podporuje organizovanie spomienkových podujatí a prípravu vzdelávacích materiálov, ktoré súvisia s vysťahovaním Maďarov z Felvidéku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia o pamätnom dni.

Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem – historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska.