Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Bulharsko: V odhadoch výsledkov volieb vedie strana bývalého premiéra

Na snímke volič vhadzuje volebné lístky do urny počas predčasných parlamentných volieb v Bulharsku v Sofii 26. marca 2017. Foto: TASR/AP

Oznámenie oficiálnych výsledkov volieb sa očakáva v pondelok. V prípade, že sa potvrdia zverejnené odhady, Borisov dostane mandát na vytvorenie v poradí už tretej vlády.


Sofia 26. marca (TASR) - Najlepší výsledok v dnešných predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku dosiahla podľa prvých odhadov stredopravicová strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) pod vedením bývalého premiéra Bojka Borisova.

Prieskumná agentúra Alpha Research uviedla na základe tzv. exit pollov, že prozápadne orientovaná strana GERB vo voľbách zvíťazila s odhadovaným ziskom 32,2 percenta hlasov, zatiaľ čo Bulharská socialistická strana (BSP) sa umiestnila na druhom mieste s 28-percentnou podporou. Iný odhad, ktorý zverejnila agentúra Gallup International Balkan, uvádza pomer 32,8 ku 28,4 percenta hlasov v prospech GERB.

Ústredná volebná komisia v Sofii medzitým uviedla, že do 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) sa zúčastnilo na voľbách takmer 43 percent oprávnených voličov, čo je viac než pri predošlých voľbách v roku 2014.

Oznámenie oficiálnych výsledkov volieb sa očakáva v pondelok. V prípade, že sa potvrdia zverejnené odhady, Borisov dostane mandát na vytvorenie v poradí už tretej vlády.

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku sú dôsledkom rezignácie vlády na čele s Borisovom, ktorá nasledovala po drvivej porážke kandidátky GERB v novembrových prezidentských voľbách. Žiadna zo strán následne neprejavila záujem o zostavenie nového koaličného kabinetu, takže jediným východiskom boli predčasné voľby. V januári sa moci ujala dočasná úradnícka vláda premiéra Ogňana Gerdžikova.