Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bulharsku zadržali 43 ilegálnych migrantov bez dokladov totožnosti

Na ilustračnej snímke migranti, archívne foto Foto: TASR/AP

Dvadsaťosem ľudí zo skupiny uviedlo, že pochádzajú z Iraku, zvyšok sa označil za Sýrčanov.

Sofia 10. marca (TASR) - Bulharskí pohraničníci zadržali skupinu 43 ilegálnych migrantov, ktorí sa nákladným vlakom pokúsili dostať z Turecka do Rakúska. Stalo sa tak po tom, čo skupinu, v ktorej bolo 11 žien a 24 detí, objavili pri kontrole jedného z vagónov na bulharsko-tureckom hraničnom priechode Kapitan Andrejevo.

Informovalo o tom dnes v Sofii tamojšie ministerstvo vnútra.

Podľa rovnakého zdroja nastúpili migranti do vlakovej súpravy v tureckom Edirne.

Keďže nikto z migrantov nemal pri sebe doklady totožnosti, bulharské úrady chceli preveriť ich identitu. Dvadsaťosem ľudí zo skupiny uviedlo, že pochádzajú z Iraku, zvyšok sa označil za Sýrčanov.

Bulharská vicepremiérka, ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová iba v stredu vyhlásila, že jej krajina podnikne všetky nevyhnutné kroky, aby zabránila migrantom v pokusoch využiť územie Bulharska na snahy dostať sa ilegálne do západnej Európy po uzavretí migračnej trasy vedúcej cez niektoré štáty západného Balkánu.

Iba pred niekoľkými dňami sa na štátnej hranici uskutočnilo spoločné cvičenie príslušníkov ozbrojených síl a polície Bulharska a Grécka, ktorého cieľom bol nácvik prípadného postupu proti väčšiemu prílevu migrantov.

V Sofii sa obávajú, že po uzavretí grécko-macedónskej štátnej hranice sa tisíce utečencov z gréckeho Idomeni môžu pokúsiť preniknúť ďalej cez bulharské územie.