Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Bundestagu sa spomínalo na Schäubleho, prišiel aj Macron

Dolná komora nemeckého parlamentu - Bundestag. Foto: TASR/AP

Wolfgang Schäuble zomrel vo veku 81 rokov vo svojom rodnom meste Offenburg na juhozápade Nemecka, kde ho 5. januára pochovali.

Berlín 22. januára (TASR) - Politici a vysokí predstavitelia sa v pondelok počas štátneho obradu v nemeckom Spolkovom sneme rozlúčili so zosnulým politikom Wolfgangom Schäublem. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v smútočnom prejave vyzdvihol Schäubleho a povedal, že "Nemecko stratilo štátnika a Európa prišla o jeden zo svojich pilierov, Francúzsko stratilo priateľa."

Macron pripomenul aj úmrtie bývalého predsedu Európskej komisie Jacquesa Delorsa, ktorý zomrel deň po Schäublem. "Jedného po druhom, Európa stratila svojich dvoch veľkých vizionárov," povedal francúzsky prezident.

Na obrade sa zúčastnilo približne 1500 ľudí vrátane Schäubleho rodiny, prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, kancelára Olafa Scholza, predsedníčky dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestagu) Bärbel Basovej a bývalej kancelárky Angely Merkelovej. Pred obradom sa v berlínskej katedrále konala smútočná bohoslužba.

Schäuble bol členom nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) 51 rokov – od roku 1972 až do svojej smrti 26. decembra 2023. Zastával posty ministra vnútra a ministra financií a v rokoch 2017 až 2021 bol predsedom Bundestagu. Ako minister vnútra viedol rokovania o zjednotení Nemecka a ako minister financií presadzoval úsporné opatrenia počas krízy v eurozóne.

Súčasný predseda CDU Friedrich Merz ocenil Schäubleho kariéru a odhodlanie podporovať nemeckú demokraciu, francúzsko-nemecké partnerstvo a európsku spoluprácu. "Vzdávame hold skutočnému štátnikovi našej krajiny, európskemu štátnikovi, bojovnému demokratovi, osobnosti, ktorá formovala nedávnu históriu našej krajiny," vyhlásil Merz.

Wolfgang Schäuble zomrel vo veku 81 rokov vo svojom rodnom meste Offenburg na juhozápade Nemecka, kde ho 5. januára pochovali.