Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Burkine Faso odsúdili generálov zodpovedných za prevrat

Burkina Faso, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dôsledku prevratu zahynulo 14 ľudí a takmer 300 osôb utrpelo zranenia.

Ouagadougou 2. septembra (TASR) - Vojenský súd v Burkine Faso uznal za vinných a odsúdil na dlhoročné tresty dvoch generálov, ktorí boli obžalovaní z organizácie prevratu v roku 2015.

Generála Gilberta Diendérého, ktorý bol obžalovaný z vraždy a ohrozenia bezpečnosti štátu, poslal súd do väzenia na 20 rokov a generál Djibril Bassolé si odpyká desať rokov väzenia.

Diendéré, bývalý šéf burkinských tajných služieb, viedol týždeň trvajúce prevzatie moci vplyvnou prezidentskou gardou zosadeného prezidenta Blaisa Compaorého, ku ktorému došlo v septembri 2015. Počas prevratu boli ako rukojemníci držaní dočasný prezident i premiér tejto západoafrickej krajiny.

Po tom, ako sa dočasná vláda, poverená zorganizovaním volieb, vrátila vďaka medzinárodnému nátlaku a ľudovým protestom k moci, Diendéré sa pokúsil ukryť na ambasáde Vatikánu v burkinskej metropole Ouagadougou. Vláda sa vatikánskemu veľvyslanectvu zaručila ochranou Diendérého života, ak vodcu povstania vydá na stíhanie.

V dôsledku prevratu zahynulo 14 ľudí a takmer 300 osôb utrpelo zranenia. Od februára 2018 bolo obžalovaných v súvislosti s prevratom 84 ľudí. Vojenský prokurátor žiadal pre Diendérého doživotie.