Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Camp Davide sa začal summit G8, Obama privítal lídrov

Foto: TASR/AP

Rokovania preveria schopnosť lídrov riešiť ťažkosti ohľadom ďalšieho možného finančného kolapsu a ukončenia vojny v Afganistane.

Camp David 19. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama vrelo privítal lídrov vyspelých krajín v prezidentskom víkendovom sídle Camp David neďaleko Washingtonu, kde sa začal summit G8, uviedla v noci nadnes tlačová agentúra DPA.

Obama podal hosťom ruku a srdečne pozdravil všetkých lídrov, prichádzajúcich v piatok večer miestneho času na úvodnú pracovnú večeru.

Irán, Sýria a Severná Kórea boli hlavnými témami lídrov G8 počas prvého spoločného večera vo víkendovom sídle amerického prezidenta v Camp Davide, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Lídri G8 sa zhodli na tom, že Irán musí urobiť "konkrétne kroky", aby uistil medzinárodné spoločenstvo, že jeho jadrový program je určený na mierové účely, uviedol nemenovaný americký predstaviteľ.

V súvislosti so Sýriou účastníci summitu poukázali na potrebu plánu politického prechodu v krajine. Rusko nebolo proti názoru ostatných členov G8, že mierový plán podporovaný OSN sa zatiaľ nenaplnil.

Severná Kórea bude čeliť väčšej izolácii, ak bude pokračovať v provokáciách. KĽDR musí pri rozvíjaní svojho jadrového programu dodržiavať medzinárodné normy, vyplynulo zo stretnutia lídrov G8.

Európska dlhová kríza

V sobotu sa diskusia sústredí hlavne na európsku dlhovú krízu. Obama sa ešte vo Washingtone stretol s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

Obama sa s francúzskym prezidentom zhodli na tom, že zvládnutie krízy v eurozóne je otázkou "mimoriadneho významu" nielen pre ľudí v Európe, ale tiež pre svetovú ekonomiku, informovala AP.

Stretnutím v Camp Davide sa začali štyri dni intenzívnej diplomacie - vrátane summitu NATO v Obamovom domovskom meste Chicago. Rokovania preveria schopnosť lídrov riešiť ťažkosti ohľadom ďalšieho možného finančného kolapsu a ukončenia vojny v Afganistane.