Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Čečensku odsúdili dvoch Ukrajincov za zabíjanie ruských vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sľúbil, že urobí všetko, čo je možné, aby boli Karpiuk a Klych prepustení.

Kyjev/Groznyj 26. mája (TASR) - Najvyšší súd juhoruskej Čečenskej republiky odsúdil dnes na trest odňatia slobody dvoch ukrajinských občanov usvedčených z toho, že v 90. rokoch bojovali po boku čečenských separatistov a zabíjali ruských vojakov. Informovali o tom ukrajinské a ruské agentúry.

Mykola Karpiuk si odpyká 22,5 roka a Stanislav Klych 20 rokov. Obaja sú členmi Ukrajinského národného zhromaždenia-Ukrajinskej národnej sebaobrany (UNA-UNSO), uviedla agentúra Interfax-Ukrajina.

"Obaja Ukrajinci podpísali žiadosť o podanie odvolania proti rozhodnutiu súdu," informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na novinára z Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) Antona Naumľuka.

Čečenská prokuratúra žiadala pre Karpiuka 22,5 roka a Klycha 22 rokov väzenia.

Podľa UNIAN bol Karpiuk - jeden zo zakladateľov extrémistického hnutia Pravý sektor - zadržaný v Rusku 21. marca 2014 za nejasných okolností. Klycha zadržali v Rusku 11. augusta 2014, keď prišiel navštíviť svoju priateľku v meste Orel.

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin podľa agentúry TASS k prípadu uviedol, že v decembri 1994 boli na Ukrajine vytvorené ozbrojené skupiny z najradikálnejších členov UNA-UNSO pre účasť v ozbrojenom konflikte v Čečensku po boku členov gangov pôsobiacich na území tejto republiky na čele s Aslanom Maschadovom, Šamiľom Basajevom a ďalšími. Podľa vyšetrovateľov Karpiuk spolu s Oleksandrom Muzyčkom viedli skupinu s názvom Viking, do ktorej patril aj Klych či Dmytro Jaroš.

Ako dodala agentúra TASS, ukrajinský prezident Petro Porošenko sľúbil, že urobí všetko, čo je možné, aby boli Karpiuk a Klych prepustení.