Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Čečensku otvorili najväčšiu mešitu Európy, tvrdia miestne úrady

Ramzan Kadyrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kadyrov, ktorého v roku 2007 vymenoval Putin za lídra tohto prevažne moslimského regiónu, stojí na čele oživenia islamu v Čečensku.

Moskva 23. augusta (TASR) - Úrady v ruskom regióne Čečensko v piatok slávnostne otvorili podľa ich vyjadrenia "najväčšiu mešitu" Európy. Na podujatí sa zúčastnili miestni aj zahraniční činitelia, informovala tlačová agentúra Reuters.

Mramorom zdobená mešita pomenovaná po prorokovi Mohamedovi má kapacitu vyše 30.000 ľudí a čečenské úrady ju označujú za "najväčšiu a najkrajšiu" stavbu svojho druhu v Európe. Čečenský líder Ramzan Kadyrov, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil, že mešita, situovaná v meste Šali pri regionálnej metropole Groznyj, je "jedinečná svojím dizajnom a majestátna svojou veľkosťou".

Jej príslušné pozemky so záhradami a fontánami môžu poňať ďalších 70.000 veriacich, uvádzajú čečenské úrady.

Kadyrov, ktorého v roku 2007 vymenoval Putin za lídra tohto prevažne moslimského regiónu, stojí na čele oživenia islamu v Čečensku. V roku 2008 otvoril v Groznom inú opulentnú mešitu - Mešitu Achmata Kadyrova, pomenovanú po svojom otcovi, predošlom vodcovi tejto autonómnej kaukazskej republiky. Mešita známa aj pod názvom Srdce Čečenska má kapacitu 10.000 veriacich.

Mesto Groznyj bolo po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991 zničené počas dvoch vojen medzi Moskvou a separatistami. Kadyrov je kritizovaný skupinami aktivistov za rozsiahle porušovanie ľudských práv, on však dané obvinenia popiera. Jeho stúpenci mu prisudzujú zásluhy za nastolenie relatívneho pokoja a stability.