Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Čechách a na Morave sa ochladilo, prívaly snehu ochromili dopravu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chladné počasie sa udrží niekoľko dní.

Praha 18. apríla (TASR) - Od dnešného večera hrozia predovšetkým v severných oblastiach Čiech a Moravy snehové jazyky, na hrebeňoch tamojších hôr by sa mali tvoriť aj snehové záveje. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz.

Podľa citovanej predpovede Českého hydrometeorologického ústavu by malo v Čechách snežiť aj v nižších polohách. Vodiči na cestách by si mali dať pozor na vrstvu mokrého snehu. Zosilňovať bude tiež vietor, a to najmä na horách.

Ochladzovať by sa v Čechách malo aj v stredu. Chladné počasie sa udrží niekoľko dní. Ako uviedla v pondelok pre server Novinky.cz Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress, jar sa zrejme vráti až koncom apríla. Dovtedy možno očakávať najvyššie teploty do osem stupňov Celzia.


Prívaly snehu ochromili dopravu v Karlovarskom kraji



V českom Karlovarskom kraji od dnešného rána sneží. Sneh na mnohých miestach komplikuje dopravu. Najväčšie problémy sú na diaľnici D6, ktorú blokujú kamióny s letnými pneumatikami, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Sneh sa v Karlovarskom kraji objavil už v nedeľu a pondelok, snežilo však len vo vyšších polohách a sneh na cestách nevydržal. Dnes už sneží na väčšine územia kraja. Vo vyšších polohách sú cesty zasnežené.

S problémami sa stretávajú aj vodiči na cestách v Krušných horách. Na vrcholoch hôr sú štyri centimetre snehu a snežiť by malo podľa meteorológov celý deň.

Na severe Olomouckého kraja takisto vyrazili cestári do terénu. Zasahovali v oblasti Rejvízu a na Červenohorskom sedle, kde napadlo vyše päť centimetrov snehu.

Správcovia ciest na severe regiónu zostávajú v pohotovosti; podľa predpovedí má naďalej snežiť. "Snehové prehánky očakávame aj počas dňa, cez noc by mali byť trvalého charakteru," uviedol dispečer.

Meteorológovia varujú v dôsledku nárazového vetra pred snehovými jazykmi v Libereckom, Ústeckom, Karlovarskom, Pardubickom, Královohradeckom, Olomouckom a Moravsko-sliezskom kraji.