Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V centrále NATO slávnostne vztýčili vlajku Švédska

Príslušníci armády vztýčia vlajku Švédska na jej novo inštalovanom stožiari počas slávnostného ceremoniálu pri príležitosti vstupu Švédska do NATO v sídle NATO v Bruseli v pondelok 11. marca 2024. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v krátkom príhovore privítal Švédsko v "týchto kritických chvíľach pre našu bezpečnosť".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 11. marca (TASR) - Pred budovou sídla Severoatlantickej aliancie v Bruseli v pondelok krátko po poludní slávnostne vztýčili vlajku Švédska, ktoré sa oficiálne stalo 32. členským štátom NATO vo štvrtok 7. marca, informuje TASR.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v krátkom príhovore privítal Švédsko v "týchto kritických chvíľach pre našu bezpečnosť". Švédsko ako členská krajina podľa neho urobí Alianciu silnejšou a bezpečnejšou.

"Vstup Švédska ukazuje, že dvere NATO ostávajú otvorené a každá krajina musí mať možnosť vybrať si svoju cestu," vyhlásil Stoltenberg s tým, že za tento princíp Ukrajina bojuje priamo na fronte proti ruskej armáde.

Kristersson poznamenal, že Švédsko sa na členstvo v Aliancii pripravovalo celé desaťročia a osobitne počas uplynulých dvoch rokov, odkedy si spolu s Fínskom podalo prihlášku o vstup v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Dvaja vojenskí pracovníci sa pripravujú vztýčiť vlajku Švédska počas slávnostného ceremoniálu pri príležitosti vstupu Švédska do NATO v sídle NATO v Bruseli v pondelok 11. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Ako pripomenul, Švédsko bolo v programe spolupráce Aliancie jej s nečlenskými štátmi Partnerstvo za mier od vzniku projektu v roku 1994 a následne s členmi NATO absolvovalo mnoho spoločných vojenských cvičení. "Po ruskej invázii bolo pre nás členstvo v NATO jedinou rozumnou možnosťou," uviedol.

Podľa Kristerssona Švédsko, nachádzajúce sa na "územnej križovatke severnej Európy", posilní Alianciu vďaka svojej armáde, ktorá je silná na zemi, mori i vo vzduchu, ale tiež modernému vojenskému priemyslu. Upozornil, že Švédsko zdvojnásobilo svoj obranný rozpočet a od tohto roka presahuje dve percentá HDP.

Švédsko sa oficiálne stalo členom NATO vo štvrtok 7. marca, keď prístupový protokol ratifikovaný všetkými členskými štátmi uložili na americkom ministerstve zahraničných vecí, ktoré je kustódom Severoatlantickej zmluvy, a príslušné dokumenty si od Kristerssona následne osobne prevzal aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.