Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V centre Jakarty došlo k výbuchom, k útokom sa prihlásil IS

Indonézski vojaci strážia miesto výbuchu v jakarte. Foto: TASR/AP

K výbuchom došlo na viacerých miestach vrátane kaviarne v obchodnom stredisku Sarinah, v blízkosti prezidentského paláca a kancelárií OSN

Jakarta 14. januára (TASR) - Najmenej sedem ľudí vrátane štyroch útočníkov zahynulo dnes pri sérii bombových útokov a streľbe v centre indonézskej metropoly Jakarta. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenia miestnej polície.

Správy o počte obetí na životoch sa však v jednotlivých médiách výrazne rozchádzajú. Spravodajská stanica CNN informovala o jednom usmrtenom policajtovi, piatich civilistoch a štyroch militantoch.



Zásah polície proti militantom v indonézskej metropole sa podľa informácií agentúry AP už skončil, pričom polícia má situáciu v meste pod kontrolou.

V meste je aj ťažká vojenská technika



K výbuchom došlo na viacerých miestach Jakarty, okrem iného pred kaviarňou americkej Starbucks, policajným stanovišťom v blízkosti obchodného centra Sarinah, neďaleko prezidentského paláca a kancelárií OSN, spresnil hovorca jakartskej polície.

"Štyria páchatelia boli zabití v prestrelke s políciou," uviedol hovorca, ktorého citovala DPA. Dodal, že podľa dostupných informácií nie sú pravdepodobne na úteku žiadni ďalší útočníci. Pri útokoch utrpeli podľa jeho slov zranenia traja policajti.



Indonézsky prezident Joko Widodo útoky označil za teroristický čin, zároveň však vyzval verejnosť, aby sa zachovala pokoj. "Nemôžeme byť vystrašení a porazení týmto teroristickým činom," vyhlásil Widodo, ktorého citovala internetová stránka Kompas.com.

Vedenie Starbucksu uviedlo, že zranenia utrpel jeden zo zákazníkov kaviarne, avšak jej zamestnancom sa nič nestalo.

Polícia tesne po začatí útokov uzatvorila celú oblasť, v ktorej sa nachádza množstvo úradov. Ľuďom v nej zároveň prostredníctvom reproduktorov nariadila, aby nevychádzali z budov. Na miesto následne dorazili stovky policajtov a vojakov v obrnených vozidlách.



Islamský štát sa prihlásil k útokom v Jakarte

Militantná organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za dnešný útok strelnými zbraňami a bombami v centre indonézskej metropoly Jakarta, pri ktorom zahynulo sedem ľudí vrátane piatich útočníkov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Niekoľko vojakov kalifátu v Indonézii si vybralo za terč skupinu križiackych spojencov, ktorá bojuje proti Islamskému štátu v Jakarte, a umiestnilo viacero výbušných zariadení. Tie explodovali vtedy, keď štyria vojaci zaútočili ľahkými zbraňami a pásmi s výbušninami," napísala extrémistická organizácia vo vyhlásení.

IS ďalej uviedol, že zabitých bolo 15 ľudí, ale podľa oficiálneho údaju indonézskej vlády je obetí sedem. Tlačová agentúra spriaznená s Islamským štátom dnes už skôr zverejnila podobnú správu o prihlásení sa IS k zodpovednosti za útok. Podľa indonézskej vlády bolo útočníkov päť, nie štyria.

Pri dnešných explóziách a streľbe v rušnom centre Jakarty prišlo o život päť útočníkov a dvaja ďalší ľudia - Kanaďan a Indonézan.



Pri útokoch v Jakarte utrpel vážne zranenia Holanďan, bojuje o život

Šéf Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Achim Steiner oznámil, že Holanďan, ktorý utrpel vážne zranenia pri dnešných výbuchoch bômb odpálených útočníkmi a pri prestrelke pred kaviarňou Starbucks v indonézskej metropole Jakarta, "bojuje o život".

Šéf UNEP uviedol, že muž pracuje pre túto organizáciu v Jakarte a je "uznávaným odborníkom na manažment lesníctva a ekosystémy" a patrí do tímu OSN, ktorý pomáha indonézskej vláde zvládnuť požiare na rašeliniskách. Mužovu totožnosť nezverejnili, dodala tlačová agentúra AP.

Steiner informoval, že organizácia "čo najostrejšie odsudzuje tieto nezmyselné teroristické činy".

Holandské ministerstvo zahraničných vecí už skôr oznámilo, že muž je na operačnej sále. Informácie o jeho zdravotnom stave však dnes popoludní ešte neaktualizovalo.

Pri explóziách a streľbe v rušnom centre Jakarty prišlo o život päť útočníkov a dvaja ďalší ľudia vrátane Kanaďana.

Veľvyslanectvo USA v Jakarte dnes tiež oznámilo, že v piatok 15. januára zostane preventívne zatvorené. Ide o opatrenie po útoku samovražedných bombových atentátnikov a strelcov v centre metropoly. Indonézia pripisuje toto násilie extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a aj samotný IS sa už oficiálne prihlásil k dnešným útokom, napísala agentúra Reuters.

Na ambasáde USA budú fungovať len núdzové služby, dodalo veľvyslanectvo na svojej webovej stránke.

"Možné sú aj ďalšie incidenty. Keďže bezpečnostná situácia je nestabilná, odporúčame americkým občanom, aby sa vyhýbali hotelom Sari Pan Pacific Hotel a Sarinah Plaza na ulici Jalan Thamrin (v centre) a odložili cestu do mesta, ak nie je nevyhnutná," uvádza sa v ozname na webe.

Novú explóziu v Jakarte nespôsobila bomba, ale prasknutá pneumatika

Nový výbuch bolo dnes počuť v centre indonézskeho hlavného mesta Jakarta neďaleko oblasti, kde predtým došlo k útoku militantov. Podľa názoru polície nový ohlušujúci zvuk spôsobilo iba prasknutie pneumatiky a nie ďalšia bomba. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Bol to hluk spôsobený výbuchom, máme podozrenie, že išlo o pneumatiku kamióna. Ale nič nechceme podceniť. Chceme udržať bezpečnosť," povedal novinárom policajný hovorca Mohammad Iqbal.

Pri dnešných explóziách bômb a streľbe v rušnom centre Jakarty prišlo o život päť útočníkov a dvaja ďalší ľudia vrátane Kanaďana. Indonézia pripisuje toto násilie extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a aj samotný IS sa už oficiálne prihlásil k dnešným útokom, napísala agentúra Reuters.

Šéfovia diplomacií Saudskej Arábie a Spojených štátov, ktorí majú stretnutie v Londýne práve v období napätia medzi saudskoarabským kráľovstvom a Iránom, odsúdili dnešný útok v indonézskej metropole Jakarta. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr vyhlásil, že "útok by mal posilniť naše odhodlanie účinne spolupracovať v boji proti metle terorizmu".

Americký minister zahraničných vecí John Kerry pri stretnutí s novinármi v tom istom londýnskom hoteli poskytol podobné vyhlásenie.

"Tieto teroristické činy neodradia štáty od ochrany svojich občanov. Štáty budú naďalej poskytovať skutočné príležitosti, vzdelanie, zamestnanie a šancu na budúcnosť," povedal Kerry. "Žiaden teroristický čin neponúka nič iné len smrť a skazu," dodal.

Filipíny po teroristických útokoch v Jakarte zvýšili pohotovosť armády

Filipíny uviedli dnes svoju armádu do stavu "zvýšenej pohotovosti" v reakcii na teroristické útoky v susednej Indonézii. Podľa filipínskej vlády však neboli zaznamenané žiadne konkrétne teroristické hrozby. Polícia na Filipínach taktiež sprísnila bezpečnostné opatrenia na železničných či autobusových staniciach, na letiskách a v nákupných strediskách, pričom žiada verejnosť o zvýšenú ostražitosť, informuje agentúra AP.

Filipínska vláda medzitým odsúdila dnešné útoky v indonézskej Jakarte, kde pri výbuchoch a streľbe zahynulo najmenej sedem ľudí vrátane piatich militantov. Podľa vyhlásenia skupiny Islamský štát (IS) boli útočníkmi jej bojovníci, ktorí sa zameriavali na cudzincov a bezpečnostné sily zaisťujúce ich ochranu.

"Stojíme solidárne pri našich indonézskych bratoch a sestrách v tejto tragickej chvíli," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí Filipín. Za podporovateľov IS sa označili príslušníci najmenej štyroch malých militantných skupín, ktoré pôsobia na juhu tejto ostrovnej krajiny, filipínska armáda však tvrdí, že nie sú žiadne dôkazy o ich priamom kontakte alebo aktívnej spolupráci s IS.