Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V centre Paríža dokončujú chrám ruskej pravoslávnej cirkvi

Paríž, časť nábrežia Seiny Foto: TASR/AP

Slávnostné otvorenie chrámu je naplánované na mesiac október.

Paríž 24. augusta (TASR) - Chrám ruskej pravoslávnej cirkvi v Paríži dostáva v týchto dňoch konečnú podobu. Dnes sa už na ňom po ústrednej kupole s hmotnosťou osem ton a vysokej 37 metrov, ktorú umiestnili na budove ešte v marci, objavili i štyri menšie cibuľovité kupoly. Ich zlaté ozdobenie bude mať matný povrch, aby vhodne doplnilo pohľad na pobrežie rieky Seiny vo francúzskej metropole.

Chrám vyrástol na pozemku v centre Paríža, ktorý Rusko kúpilo s podporou niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v roku 2010. Ide o územie medzi Eiffelovou vežou a americkým protestantským kostolom, na ktorom stálo kedysi sídlo meteorologického ústavu, informovala tlačová agentúra MTI.

Do Moskvou vypísaného výberového konania sa zapojili autori až 110 návrhov, spomedzi ktorých bol najúspešnejší návrh z dielne rusko-francúzskeho tímu pod vedením španielskeho architekta Manuela Núneza Yanowského. Niekdajší prvý muž parížskej radnice Bertrand Delanoe ho však vetoval, a tak sa v praxi napokon realizoval návrh z dielne francúzskeho architekta Jeana-Michela Wilmotta.

Slávnostné otvorenie chrámu je naplánované na mesiac október.

V lokalite vyrástlo popri kostole aj ruské pravoslávne kultúrne a duchovné centrum, komplex s rozlohou 4000 štvorcových metrov, ktorého súčasťou bude okrem iného aj dvojjazyčná škola a kultúrne centrum ruskej ambasády.