Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Slovensku hospitalizovali prvú pacientku s podozrením na vírus zika

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Proti vírusu zika, ktorý prenášajú najmä komáre, zatiaľ neexistuje nijaký liek ani očkovacia látka a je už rozšírený vo vyše 30 krajinách, väčšinou v Južnej a Severnej Amerike.

Prešov/Praha 25. februára (TASR/Teraz.sk) - Na Slovensku zaznamenali prvý prípad pacientky s podozrením na nakazenie vírusom zika. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Na podozrenie upozornila ako prvá RTVS.

„FNsP J. A. Reimana Prešov včera v skorých ranných hodinách hospitalizovala pacientku, ktorá sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Aktuálny zdravotný stav pacientky je momentálne stabilizovaný. Dnes boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu“, uviedla pre RTVS hovorkyňa fakultnej nemocnice v Prešove Renáta Cenková.


ÚVZ SR má v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika zabezpečenú spoluprácu s nemeckým laboratóriom v Hamburgu. "Pre vírus pripravil úrad návrh Usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré je momentálne v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi," informovala Skalická. Hygienici podľa nej situáciu nepretržite monitorujú cez systém varovania Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC).



V Českej republike zachytili prvé dva prípady

V Českej republike boli zachytené prvé dva prípady infekcie vírusom zika. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Nakazení sú turisti: muž strávil istý čas na Martiniku, žena v Dominikánskej republike. Ich liečba prebieha ambulantne, uviedol dnes podľa servera Novinky.cz na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

Okrem ministra vystúpili na tlačovej konferencii aj riaditeľka Nemocnice Na Bulovke Andrea Vrbovská a primárka jej infekčného oddelenia Hana Roháčová.

Pacienti sú podľa Roháčovej v dobrom stave. Vírus sa u nich prejavil horúčkou, bolesťou svalov, hlavy a vyrážkami. Žena má 49 rokov muž 58. Zo svojich dovoleniek sa vrátili v polovici februára. Žena nie je tehotná a nehrozí preto riziko pre plod.

Mužom, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, však lekári neodporúčajú najmenej štyri týždne po návrate nechránený pohlavný styk. V prípade nákazy sa táto lehota predlžuje na šesť mesiacov.

Český minister zdravotníctva ľuďom odporučil, aby zvážili, či musia cestovať do rizikových oblastí. Zároveň pripomenul, že dovolenku môžu stráviť rovnako dobre v Európe, severských krajinách či v ČR.

Nákazu vírusom Zika šíria komáre
Foto: TASR/AP


Vírus sa spája s narodením detí s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom v Latinskej Amerike.

Proti vírusu zika, ktorý prenášajú najmä komáre, zatiaľ neexistuje nijaký liek ani očkovacia látka a je už rozšírený vo vyše 30 krajinách, väčšinou v Južnej a Severnej Amerike. Jediným spôsobom jeho zvládnutia je tak zatiaľ zníženie populácie komárov.

Matky v krajinách zasiahnutých zikou môžu svoje deti naďalej dojčiť

Matky žijúce v krajinách s vysokým výskytom vírusu zika môžu svoje deti aj naďalej dojčiť. Vyhlásila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), o ktorej stanovisku informovala agentúra AP.

Ziku síce nedávno objavili v mlieku dvoch nakazených matiek, neexistuje však žiaden dôkaz, že by sa týmto spôsobom aj prenášala, uviedla WHO. Dodala, že doposiaľ sa nevyskytol ani nijaký prípad dieťaťa, ktoré by trpelo neurologickými poruchami či nevyvinutým mozgom po tom, ako by sa vírusom nakazilo až po narodení.

Ministerstvo zahraničia považuje cestovné odporúčania do krajín s vírusom Zika za dostatočné

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti (MZVaEZ) SR nebude meniť cestovné odporúčanie do krajín postihnutých vírusom Zika, považuje ho za dostatočné. V tom súčasnom rezort upozorňuje tehotné ženy, aby plánovanú cestu do týchto oblastí zvážili.

"Nemôžeme brániť občanom cestovať do zahraničia, vrátane krajín s výskytom vírusu Zika. Naše zastupiteľské úrady v dotknutých krajinách sú v kontakte s príslušnými inštitúciami a monitorujú situáciu," povedal pre TASR hovorca rezortu Peter Stano.

Ministerstvo nemá k dnešnému dňu informáciu o nakazenom Slovákovi v zahraničí. Rezort diplomacie ani zastupiteľské úrady neboli podľa hovorcu kontaktované postihnutou osobou ani príbuznými či zdravotníckymi zariadeniami. Zika sa vyskytuje v Južnej a Strednej Amerike, vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov.

Prvé podozrenie infekcie vírusom sa objavilo už aj na Slovensku. Ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej fakultnej nemocnici, je v stabilizovanom stave. Do nemocnice ju podľa jej hovorkyne Renáty Cenkovej prijali v stredu (24.2.) v skorých ranných hodinách. Žena sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu.

"Slováci, ktorí cestujú do krajín Južnej Ameriky, zatiaľ nepanikária," povedal pre TASR Petr Koutný z cestovnej kancelárie Victory Travel. Konkrétne Brazíliu, kde zaznamenávajú veľký počet podozrení na mikrocefáliu, navštevuje asi 20 rokov. Zájazdy podľa neho zatiaľ nikto nezrušil. "Ľudia zvolili vyčkávaciu taktiku," myslí si. Nemá pocit, že by cestovný ruch pre vírus utrpel.

"Záujem Slovákov o zájazd do Južnej a Strednej Ameriky je skôr ojedinelý," uviedol pre TASR Ivan Šidla z portálu invia.sk. Na portáli sa dajú online objednať zájazdy. Po medializovaných informáciách o víruse sa záujem podľa neho nezmenil. V porovnaní s ostatnými destináciami je stále rovnako slabý.