Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku bude platiť štvorstupňová škála výstrahy pred terorizmom

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/AP

Podľa návrhu z dielne ministra vnútra Milana Chovanca sa po novom v Česku zavedú štyri stupne ohrozenia terorizmom. Stupnica bude určená predovšetkým pre ľudí a médiá.

Praha 25. januára (TASR) - V Českej republike bude platiť štvorstupňová škála výstrahy pred terorizmom. Takzvaný protiteroristický zákon podporil dnes kabinet českého premiéra Bohuslava Sobotku. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz, ktorý citoval premiérovu správu na Twitteri.

Podľa návrhu z dielne ministra vnútra Milana Chovanca sa po novom v Česku zavedú štyri stupne ohrozenia terorizmom. Stupnica bude určená predovšetkým pre ľudí a médiá, vysvetľujú Novinky s tým, že obyvateľstvu a médiám má pomôcť lepšie sa vyznať v tom, aké sú riziká.

Stupne bude vyhlasovať česká vláda. V prípade nutnosti či rizika prieťahov môže čiastkový stupeň vyhlásiť aj minister vnútra. S jeho rozhodnutím však musí vyjadriť súhlas vláda na svojom najbližšom zasadnutí.

"V súčasnosti, 25. januára, máme stupeň nula. Nemáme informácie o žiadnom útoku," uviedol Sobotka. Najvyšší, štvrtý stupeň teroristickej hrozby vyhlásia v prípade, ak by v Česku bezprostredne hrozil útok alebo by sa taký útok pripravoval v zahraničí a spravodajské služby by o tom mali informácie, vysvetlil podľa Noviniek prvý námestník ministerstva vnútra Jiří Nováček.

Na stupne výstrahy pred terorizmom sa budú následne vzťahovať konkrétne opatrenia zo strany bezpečnostných zložiek. Aké však budú, Sobotka z bezpečnostných dôvodov nešpecifikoval.

Citovaný návrh kritizoval šéf opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala. Za jeho hlavný nedostatok považuje absenciu konkrétnych opatrení spojených s daným bezpečnostným stupňom, dodali Novinky.