Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sneh potrápil Európu, v Londýne zasahovala polícia

Cestujúci v Londýne Foto: TASR/AP

Cestujúcich na hlavnej železničnej trati v Londýne, ktorým povedali, že sa do vlaku nedostanú, musela pacifikovať polícia a šéf železničnej spoločnosti sa verejne ospravedlňoval cestujúcej verejnosti.

Londýn 27. decembra (TASR) - Čiastočné uzavretie dvoch najvyťaženejších železničných staníc v Londýne, King's Cross a Paddington, skomplikoval príchod zimného počasia a snehu do Británie. Davy rozhnevaných cestujúcich na hlavnej železničnej trati v Londýne, ktorým povedali, že sa do vlaku nedostanú, dnes musela pacifikovať polícia a šéf železničnej spoločnosti Robin Gisby sa verejne ospravedlňoval cestujúcej verejnosti za to, že ich železnica pre technické problémy sklamala.

Podľa webovej stránky BBC železnica nestihla naplánované opravy v ohlásenom termíne, čo vážne narušilo železničnú dopravu v Londýne a totálne upchalo najbližšiu stanicu Finsbury park. Železnica povedala desiatkam tisíc frustrovaných cestujúcich, že musia cestovať autobusom alebo autom alebo inokedy. Šéf železničnej spoločnosti Robin Gisby sa im za "hrozné narušenie" dopravy o Vianociach dnes ospravedlňoval. Obhajoval však uzavretie staníc potrebnými opravami. Minister dopravy Patrick McLoughlin požadoval od železničnej spoločnosti vysvetlenie. Tá odporučila vyhnúť sa pri cestovaní spomínaným staniciam. Meškania naberali aj vlaky prichádzajúce do Londýna, ktoré museli dlho čakať, kým sa pre nich uvoľní nástupište v stanici Finsbury Park.

Situáciu skomplikovalo sneženie, ktoré vážne narušilo cestnú dopravu. Meteorologický úrad varoval pred mrazom, v častiach Škótska majú podľa predpovedi klesnúť teploty na mínus desať stupňov Celzia. Čakajúci cestujúci sa ponosovali na nedostatok informácií, mnohí cestovali s deťmi a batožinou a ako povedala jedna staršia pani, "nie sme všetci na Twitteri". Preplnené nástupištia znamenali, že ľudia nemohli nastúpiť do vlaku, na ktorý mali lístok, ani vystúpiť, keď potrebovali. Tým, ktorí sa do prepchatej budovy nedostali, bolo zima, informovala BBC.

Sneh a poľadovica

Muž odpratáva sneh na ulici v nemeckom Wiesbadene 27. decembra 2014.
Foto: TASR/AP


Sneh a mrazivé počasie zachvátili dnes časti západnej Európy, uväznili vodičov na cestách cez noc v autách a pripravili tisíce domácností v Británii o dodávky elektriny. Sneh pokryl aj časti Švajčiarska a juhozápadného Nemecka - vo vyšších častiach Čierneho lesa by podľa predpovedí malo napadnúť až 40 centimetrov snehu.

Mnohých motoristov v Británii prinútil sneh opustiť svoje vozidlá alebo v nich uviazli na cestách po celé hodiny. Desiatky ľudí, ktorí cestovali zo Sheffieldu do Londýna, strávili noc nadnes v kostole, pretože ich autobus uviazol v hustom snežení na diaľnici M1, kde cestu zablokoval havarovaný kamión.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V častiach severného a stredného Anglicka napadlo 11 centimetrov snehu. Elektrárenské závody Wester Power Distribution uviedli, že 36.000 domácností postihol výpadok elektriny a ďalších 69.000 krátke výpadky dodávok. Zamestnanci závodov pracovali cez noc, aby dodávky obnovili, ale vyše 3400 domácností na východe Midlandsu a 2000 v Derbyshire bolo bez elektriny ešte dnes popoludní.

Uzavreli letiská

Odmrazovanie lietadla nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa pred odletom počas sneženia na letisku v nemeckom Frankfurte 27. decembra 2014. Meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni v Nemecku chladné počasie so snehovými prehánkami.
Foto: TASR/AP
Letiská v Liverpoole a Leedse v piatok večer uzavreli, pretože nestíhali odpratávať sneh z pristávacích dráh, prevádzku už však obnovili.

Britskí meteorológovia predpovedali na najbližšie hodiny ďalšie snehové prehánky či dážď so snehom, najmä na severe a varovali, že najväčšou hrozbou môžu byť zľadovatené cesty. Varovanie pre vodičov platí podľa webovej stránky BBC od dnešnej 17.00 h do nedele 13.00 h. Zvýšené zdravotné riziká pre citlivé skupiny obyvateľstva ako sú chronicky chorí pacienti, deti či starí ľudia, platia zatiaľ do stredy.

Sneh privítali vo francúzskych Alpách, kde ho od začiatku lyžiarskej sezóny takmer nevideli. Vo výške nad 2000 metrov nad morom by malo pripadnúť do 60 centimetrov nového snehu tento víkend, ktorý patrí k turisticky najvyťaženejších týždňom roka, ak sa vodiči do Álp dostanú.

Mnohé z francúzskych diaľnic dnes upchali dopravné zápchy a v troch štvrtinách Francúzska vyhlásili varovania pred zlým počasím. Viac TU.

Na severe krajiny dnes uzavreli prevádzku v prístave Calais pre silné nárazy vetra, uviedla AP.


Tuhé mrazy v Česku

Nesmierne mrazivé ráno zažili dnes horské oblasti v Českej republike, keď na niektorých miestach klesla ortuť teplomeru hlboko pod mínus 20 stupňov Celzia.

Podľa Českého rozhlasu namerali v Jizerských horách okolo 20 stupňov pod nulou, ale ešte chladnejšie bolo na Šumave.

"Konkrétne Rokytská slať mínus 27,3 stupňa Celzia, Březník mal mínus 26,1 a Horská Kvilda mínus 21,3 stupňa Celzia," uviedol meteorológ František Šopko.

"Teploty budú ešte ďalej klesať, hlavne tie ranné - mínus sedem až mínus 11 stupňov Celzia. Pri snehovej pokrývke a upokojení vetra môžu teploty klesnúť až na mínus 15 stupňov," povedal pre Český rozhlas meteorológ Pavel Borovička.

Pod nulou sa podľa neho budú pohybovať aj maximálne denné teploty, a to v rozmedzí mínus sedem až mínus dva stupne. V druhej polovici budúceho týždňa navyše pribudne oblačnosť.

Muž odpratáva sneh na ulici v nemeckom Wiesbadene 27. decembra 2014.
Foto: TASR/AP