Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Česku sa zaoberajú žiadosťou Ruska o vydanie bývalého úradníka

Ilustračné foto Foto: TASR

Šesťdesiattriročný Rus, ktorý ešte pred piatimi rokmi podliehal ako štátny úradník priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, mal podľa ruskej strany okradnúť štát o desiatky miliónov rubľov.

Plzeň/Praha 1. júla (TASR) - Rusko žiada Českú republiku o vydanie bývalého vysokopostaveného štátneho úradníka Alexandra N., ktorého na základe medzinárodného zatykača zadržali v januári v Karlových Varoch. Prípadom sa aktuálne zaoberá Krajský súd v Plzni, ktorého verdikt sa očakáva v polovici júla.

Šesťdesiattriročný Rus, ktorý ešte pred piatimi rokmi podliehal ako štátny úradník priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, mal podľa ruskej strany okradnúť štát o desiatky miliónov rubľov. Ako generálny riaditeľ Federálneho štátneho rozpočtového úradu pri správe záležitostí prezidenta Ruskej federácie sa mal dopustiť podvodného konania v súvislosti so štvormiliardovou objednávkou na rekonštrukciu čakárne a železničného nástupišťa, určených pre zabezpečenie železničnej prepravy hlavy štátu.

Samotný zadržaný však aj v týchto dňoch v súdnej sieni tvrdil, že ide o vykonštruované obvinenie s cieľom zlikvidovať jeho osobu. "Zachráňte ma, nevydávajte Putinovi a pusťte na slobodu," cituje jeho stredajšie slová internetový server Novinky.cz.

Podľa obsahu zatykača konal zadržaný zo zištných dôvodov, pričom sa kvôli tomu stal súčasťou zločineckého sprisahania s ďalšími nezistenými osobami z vedenia súkromnej spoločnosti. Výberové konanie, ktoré malo byť zmanipulované, vyhrala podľa informácií denníka Právo firma so sídlom v ČR, ktorú riadi ruský občan z Dagestanu.

S vydaním zadržaného Rusa vyjadril na súde súhlas krajský štátny zástupca z Plzne Jiří Komorous s tým, že vydaniu nestojí nič v ceste. Poznamenal, že dostal prísľub ruskej strany, že obvinenému bude zabezpečené rešpektovanie ľudských práv. Predseda senátu Pavel Fait Rusa upozornil, že súd v Plzni neposudzuje, či a v akom rozsahu sa dopustil trestnej činnosti, ale či sú splnené zákonné podmienky pre jeho vydanie.

Samotný obvinený ponúkol kauciu, garanciu dôveryhodných osôb a prisľúbil, že v prípade prepustenia z vydávacej väzby sa bude zdržiavať v Karlových Varoch, kde má povolenie na pobyt do roku 2018.

Obhajoba podala na rezorte vnútra žiadosť o udelenie medzinárodnej ochrany pre Alexandra N., rozhodnutie vo veci ešte nepadlo.