Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Česku zaznamenali štvrtý prípad nakazenia zikou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štvrtou infikovanou osobou je 43-ročná žena, ktorá sa nedávno vrátila z Martiniku.

Praha 23. marca (TASR) - Štvrtý prípad výskytu vírusu zika zaznamenali v Českej republike.

Ako vyplýva z dnešných informácií tamojších elektronických médií, podobne ako v prvých dvoch prípadoch došlo aj tentoraz k nakazeniu počas dovolenky.

Prvé dva prípady výskytu vírusu zika v ČR potvrdilo české ministerstvo zdravotníctva 25. februára. Nakazený muž strávil istý čas na Martiniku, žena navštívila Dominikánsku republiku. Obaja sa liečili ambulantne.

Ani v treťom prípade, o ktorom sa verejnosť dozvedela pred takmer troma týždňami, nebola nutná hospitalizácia. Tridsaťosemročná pacientka, ktorá sa vírusom nakazila na dovolenke v Dominikánskej republike, totiž nebola tehotná a mohla sa liečiť v domácom prostredí.

Štvrtou infikovanou osobou je 43-ročná žena, ktorá sa nedávno vrátila z Martiniku. Priebeh ochorenia u tejto pacientky, ktorá tiež nie je v požehnanom stave, umožňuje ambulantnú terapiu.

Vírus afrického pôvodu je osobitne nebezpečný pre tehotné ženy, pretože ohrozuje plod a spôsobuje degeneratívne zmeny vrátane mikrocefálie.

Mužom, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, lekári neodporúčajú najmenej štyri týždne po návrate nechránený pohlavný styk. V prípade nákazy sa táto lehota predlžuje na šesť mesiacov.