Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európu sužuje zima, dážď a povodne, hlásia i obete

Záplavy na Balkáne Foto: TASR/AP

Žena v Belehrade sa utopila v povodniach, ktoré sužujú Balkán. Na rieke Rába očakávajú vážnu povodňovú vlnu.

Budapešť 15. mája (TASR) - Ľudské obydlia i ornú pôdu ohrozuje na západomaďarskej rieke Rába záplavová vlna. Vodohospodári už začali s ochrannými prácami a oddnes očakávajú dva kritické dni, uviedol župný spravodajský server Vaol.hu.

Vďaka doterajšej protipovodňovej ochrane sa podarilo ochrániť miesta mimo inundačnej oblasti. V rámci tohto územia však ornú pôdu a hospodárske budovy už zaplavila voda, zhodnotil v stredu situáciu šéf rezortu rozvoja vidieka Sándor Fazekas.

Pod vodou sú stovky hektárov poľnohospodárskej pôdy. Záplavová vlna kulminovala na Rábe v utorok pri hladine 448 centimetrov, v stredu ale po zrážkach na rakúskom území začala hladina opäť stúpať.

Víchrica ochromila železničnú dopravu na juhu Balatonu

Vyvrátené stromy a popadané konáre bránia železničnej doprave na južnom brehu maďarského jazera Balaton, zo Székesfehérváru preto do tejto oblasti nevypravujú žiadne vlaky, informovala národná železničná spoločnosť MÁV.

Na viacerých úsekoch nárazový vietor spôsobil aj skraty na elektrickom vedení. Problémy železničiarom spôsobila víchrica pri Balatonboglári, Lepsényi, Gyékényesi a Murakeresztúri, ale aj pred Székesfehérvárom.

Pokračujúca víchrica spôsobuje škody a problémy najmä v Zadunajsku

Víchrica, ktorá začala v stredu vyčíňať v Maďarsku, spôsobila materiálne škody a problémy v dodávke elektrickej energie. Do polnoci volali na pomoc požiarnikov v takmer 200 prípadoch a žiadosti o pomoc stále pokračujú, informoval dnes agentúru MTI hovorca Celoštátneho riaditeľstva ochrany proti katastrofám Márton Hajdu.

Dodávka elektriny bola podľa jeho slov dočasne prerušená v dvanástich obciach piatich žúp.

Problémy zaznamenali najmä v oblasti Zadunajska. Hasiči, ktorí odstraňovali vyvrátené stromy i popadané konáre, zasahovali najčastejšie v Šomodskej župe. Silný nárazový vietor poškodil 20 budov, pričom jedno obydlie sa po poškodení strechy stalo úplne neobývateľným.

Hajdu pripomenul, že protipovodňová ochrana prebieha na rieke Rába, štátnu cestu 86 v jej okolí chránia vrecami s pieskom. Na južnom brehu Balatonu chránia dočasnými hrádzami pobrežné obce a koncom týždňa očakávajú záplavovú vlnu na maďarskom úseku riek Slaná a Hornád.

V Česku bude zima a daždivo, naďalej hrozia povodne; slnko vykukne až po víkende


Až do konca týždňa bude v Česku chladno a daždivo. Meteorológovia naďalej varujú pred povodňami, ktoré môže na Morave spôsobiť výdatný dážď, a tiež pred silným vetrom, ktorý bude dosahovať v nárazoch rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu. Pekné počasie a teploty cez 20 stupňov Celzia môžu obyvatelia Česka očakávať až od pondelka 19. mája.

Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Počasie v ČR bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorá bude postupovať z Rumunska do strednej Európy, kde sa bude pozvoľna vyplňovať. Od utorka 20. mája začne okolo tlakovej níže nad Britskými ostrovmi prúdiť na české územie teplý vzduch od juhozápadu, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dnes zasiahne severovýchod republiky výdatný dážď. Meteorológovia vydali výstrahu pred povodňami pre Zlínsky, Moravskosliezsky a Olomoucký kraj. Hladiny riek sa začnú výraznejšie dvíhať počas nasledujúcej noci a v piatok.

Odborníci predpokladajú dosiahnutie početnejších prvých stupňov povodňovej aktivity na tokoch v povodí Bečvy, hornej Moravy a Odry. Nevylučujú však ani dosiahnutie druhého stupňa povodňovej aktivity a na menších tokoch aj tretieho stupňa.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Denné teploty sa budú až do konca týždňa pohybovať v rozmedzí od 9 do 13/15 stupňov Celzia, informoval web iDNES.cz. V pondelok a nasledujúce dni budú už teploty stúpať - od utorka do štvrtka sa dokonca môžu vyšplhať na 22 až 27 stupňov Celzia.

Silný vietor skomplikoval dopravu na juhu Moravy

Desiatky výjazdov museli dnes absolvovať hasiči v Juhomoravskom a Zlínskom kraji. Silný vietor tam vyvracal stromy, ktoré na niektorých miestach zablokovali cesty, oznámil Český rozhlas.

V oblasti Brna a Hodonína vyvrátené stromy poškodili vedenia vysokého napätia. Poškodenie trakčného vedenia pri Brne spôsobilo prerušenie regionálnej vlakovej dopravy, ktorú nahradili autobusy. České dráhy museli odkloniť diaľkové vlaky.

Českí meteorológovia kvôli výdatným zrážkam vydali varovania pred povodňami pre Zlínsky, Olomoucký a Moravskosliezsky kraj. Ohrozené je hlavne povodie riek Bečva, Olša a horný tok Moravy. Prvý stupeň povodňovej aktivity dnes dosiahol tok rieky Bystřice v Zlínskom kraji.