Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Česku zneli zvony ako poďakovanie zdravotníkom

Ilustračné fotol. Foto: TASR/AP

V období pandémie zvonil napríklad 30. apríla najväčší český zvon Zikmund z katedrály sv. Víta v Prahe na povzbudenie ľudí v ťažkých časoch.

Praha 12. mája (TASR) – Po celom Česku sa počas dnešného poludnia rozozvučali zvony ako symbolické poďakovanie zdravotníkom za ich obetovanie a nasadenie pri pandémii nového koronavírusu. Česi ďakovali pri príležitosti Medzinárodného dňa zdravotných sestier, ktorých majú približne 80 000. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Zvony kostolov sa v ČR rozozvučia len mimoriadne, pri významných príležitostiach. Zazneli napríklad pri úmrtí prezidenta Václava Havla (2011) alebo pápeža Jána Pavla II. (2005). Zvonili aj na počesť českých vojakov padlých na zahraničných misiách, na pamiatku obetí útoku v reštaurácii v moravskom meste Uherský Brod (2015), na znak solidarity s vyhorenou katedrálou Notre-Dame (2019) alebo pri zvolení nového pápeža Františka (2013).

V období pandémie zvonil napríklad 30. apríla najväčší český zvon Zikmund z katedrály sv. Víta v Prahe na povzbudenie ľudí v ťažkých časoch.

Česi sa mohli poďakovať všetkým, ktorí pomáhajú v boji proti šíreniu nového koronavírusu, napríklad aj 25. marca spoločným spevom piesne Není nutno. Známa melódia vtedy zaznela v celom rade obcí z miestnych rozhlasov, hrali ju aj Česká televízia a Český rozhlas.

V Česku pracuje okolo 50.000 lekárov a zubárov, z nich približne 20 percent je v štátom riadených nemocniciach a ďalšia pätina v krajských nemocniciach. Sestier je v ČR podľa štatistík Ústavu zdravotníckych informácií okolo 80.000. Od začiatku pandémie sa do konca apríla v českom zdravotníctve koronavírusom nakazilo 343 zdravotných sestier a 167 lekárov vrátane zubárov. Údaje pochádzajú od krajských hygienických staníc.

V českých nemocniciach je teraz s ochorením COVID-19 hospitalizovaných menej než 250 ľudí, z nich asi 40 je v ťažkom stave. Najviac hospitalizovaných bolo 9. apríla, keď v nemocniciach ležalo s ochorením 446 ľudí. Vtedy počet potvrdených prípadov nákazy presiahol 5500, teraz ich je nad 8000.

Podľa zdravotníckych štatistík a epidemiológov Česko zatiaľ šírenie koronavírusu zvládlo, bude sa už zameriavať na kontrolovaný návrat do normálneho života, napísal portál Novinky.cz.