Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obyvateľov bosniackeho mesta znepokojila vyvesená teroristická zástava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia prevažne chorvátskej štvrte žiadajú o vyšetrenie incidentu aj kvôli tomu, že len nedávno sa na stene miestneho úradu v Tuzle objavil nápis s menom extrémistickej organizácie Islamský štát.

Tuzla 29. mája (TASR) - Obyvateľov bosnianskeho mesta Tuzla znepokojilo vyvesenie zástavy teroristickej organizácie Kaukazský emirát. Vyvesili ju v nedeľu na predmestí Ljubače, kde žijú väčšinou Chorváti, a to v blízkosti katolíckeho kostola. Uviedlo to internetové vydanie denníka Večernji list.

Neskôr zástavu odstránili a zatiaľ sa nevie, kto ju vyvesil. Obyvatelia žiadajú o dôkladné vyšetrenie incidentu aj vzhľadom na to, že len nedávno sa na stene miestneho úradu v Tuzle objavil nápis s menom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Prípad vyšetruje polícia a miestne úrady v Tuzle, pretože chorvátska populácia vníma uvedené incidenty ako potenciálnu hrozbu, uviedol bosniansky denník Dnevni Avaz.

Povstalecká skupina Kaukazský emirát operuje v ruských oblastiach severného Kaukazu. Jej zámerom je "oslobodiť" túto časť Ruska od nadvlády Moskvy a zaviesť tam islamský emirát. Tento cieľ je spoločný s IS, ktorý si vďaka intenzívnej propagande získal množstvo sympatizantov a nasledovníkov aj z radov iných džihádistických hnutí operujúcich v rôznych krajinách.