Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Číne zatkli pracovníka ministerstva podozrivého zo špionáže pre USA

S odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Hongkong 1. júna (TASR) - Pracovníka čínskeho ministerstva štátnej bezpečnosti zatkli pre podozrenie zo špionáže pre Spojené štáty. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Prípad podľa správy obe krajiny udržiavali v tajnosti niekoľko mesiacov, keď sa snažili zabrániť ďalšej kríze v bilaterálnych vzťahoch. K zatknutiu malo dôjsť v období niekedy od januára do marca.

Zatknutým má byť asistent námestníka ministra štátnej bezpečnosti, ktorého obvinili z toho, že niekoľko rokov poskytoval Spojeným štátom informácie o zahraničných špionážnych aktivitách Číny, uviedli tri zdroje priamo oboznámené so záležitosťou.

Asistenta získala pre spoluprácu americká Ústredná spravodajská služba (CIA), ktorej poskytoval "politické, ekonomické a strategické spravodajské informácie", uviedol jeden zo zdrojov. Nie je však jasné, k akej úrovni informácií mal prístup alebo či informácie, ktoré Američanom odovzdal, kompromitovali čínskych agentov v zahraničí.

Zadržaný pracoval v kancelárii námestníka ministra a za svoju spoluprácu dostal státisíce dolárov, uviedli zdroje s tým, že námestníka ministra odvtedy suspendovali a vypočúvajú ho. Zdroje neprezradili meno podozrivého špióna ani námestníka ministra.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo, napísal Reuters.

Ministerstvo štátnej bezpečnosti len zriedka zverejňuje mená svojich predstaviteľov a nemá verejnú webovú stránku.

V prípade potvrdenia by išlo o najvážnejší čínsko-americký špionážny incident, aký sa dostal na verejnosť od roku 1985. Čínsky spravodajský dôstojník Jü Čchiang-šeng vtedy utiekol do USA a Američanom povedal, že analytik CIA vo výslužbe vykonával špionáž pre Čínu. Analytik spáchal v roku 1986 samovraždu v cele niekoľko dní pred tým, ako ho mali odsúdiť na dlhý trest odňatia slobody.