Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V čínskej bani sa vykoľajil vozík, zahynulo najmenej 12 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa oficiálnych údajov zomrelo minulý rok v Číne pri 168 banských nešťastiach 245 ľudí.

Šanghaj 21. decembra (TASR) - Najmenej 12 ľudí zahynulo a 13 ďalších utrpelo zranenia pri nehode v uhoľnej bani na severovýchode Číny, informovali štátne médiá vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúr AFP a AP.

K nehode došlo v stredu o 15.50 h miestneho času (20.50 SEČ) v uhoľnej bani na okraji mesta Ťi-si v provincii Chej-lung-ťiang.

Baníci sa podľa zverejnených informácií nachádzali v banskom vozíku v jednej zo štôlní bane, keď sa tento vozík vykoľajil.

"Príčina nehody sa stále vyšetruje," uviedli štátne médiá s tým, že všetkých zranených previezli do nemocnice na ošetrenie.

AFP konštatovala, že k nešťastiam v baniach v Číne dochádza pomerne často najmä kvôli porušovaniu bezpečnostných predpisov. V posledných desaťročiach sa však bezpečnosť v ťažobnom sektore zlepšila a lepšia je aj medializácia závažných nehôd, aké sa kedysi skôr prehliadali.

Podľa oficiálnych údajov zomrelo minulý rok v Číne pri 168 banských nešťastiach 245 ľudí.

V novembri pri ďalšej nehode v uhoľnej bani v tej istej provincii zahynulo 11 ľudí. Najmenej 16 ľudí zahynulo pri požiari v uhoľnej bani v provincii Kuej-čou na juhozápade Číny.

Vo februári sa v bani v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko zrútil 180 metrov vysoký svah a zasypal desiatky ľudí a vozidiel. Záchranári najprv našli šesť živých ľudí a rovnaký počet tiel. Až v júni čínske úrady informovali, že celkovo tam zahynulo 53 ľudí.