Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V čínskom regióne namerali najnižšiu teplotu za vyše šesť desaťročí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Meteorológovia namerali rekordne nízku teplotu v meste Tchu-er-chung v okrese Fu-jün. Prekročila rekord mínus 51,5 stupňov Celzia z 21. januára 1960.

Peking 19. februára (TASR) - V západočínskom regióne Sin-ťiang namerali v nedeľu najnižšiu teplotu za posledných 64 rokov, pričom dosiahla až mínus 52,3 stupňov Celzia. Čínske štátne médiá o tom informovali v pondelok, TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Meteorológovia namerali rekordne nízku teplotu v meste Tchu-er-chung v okrese Fu-jün. Prekročila rekord mínus 51,5 stupňov Celzia z 21. januára 1960. Celoštátny rekord je v Číne mínus 53 stupňov Celzia a namerali ho vlani 22. januára v severovýchodnej provincii Chej-lung-ťiang.

Niekoľko oblastí v Číne čelí mrazivým teplotám v čase, keď sa ľudia vracajú domov z týždňových osláv lunárneho nového roka. Mnohí v dôsledku hustého sneženia a mrznúceho dažďa uviazli vo vlakoch či na cestách. Čínske ministerstvo dopravy v pondelok informovalo, že v regiónoch Vnútorné Mongolsko, Sin-ťiang, Liao-ning, Ťi-lin a Chej-lung-ťiang uzavreli pre nepriaznivé počasie 43 úsekov ciest a 623 mýtnych staníc.

Národné meteorologické úrady medzičasom zvýšili varovanie pred počasím na druhé najvyššie, pričom v utorok očakávajú ešte nižšie teploty. Medzi najzasiahnutejšie oblasti patria časti Vnútorného Mongolska, severovýchod Číny, centrálna provincia Chu-pej a provincia Chu-nan na juhu.

Za posledný rok čelí Čína mnohým extrémnym výkyvom počasia vrátane prívalových dažďov, piesočných búrok, tajfúnov či rekordne vysokých teplôt v lete. Piesočné búrky zasiahli aj tento víkend niekoľko miest v regióne Ning-sia Chuej vrátane jeho hlavného mesta Jin-čchuan.