Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Colorade sa začal súd,ktorý by mohol zabrániť Trumpovi v kandidatúre

Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpov volebný tím označil žalobu v Colorade za pokus Demokratickej strany zabrániť exprezidentovi v návrate do Bieleho domu.

Denver 30. októbra (TASR) - V americkom štáte Colorado sa v pondelok začal súdny proces, ktorý by mohol viesť k vylúčeniu bývalého prezidenta Donalda Trumpa z kandidatúry v budúcoročných voľbách. Súd sa zaoberá Trumpovou úlohou pri útoku davu na sídlo amerického Kongresu v januári 2021, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Podľa právnika Erica Olsona, zastupujúceho skupinu voličov z Colorada, Trump "zvolal a organizoval dav", ktorý následne zaútočil na Kapitol. Žalobcovia sú presvedčení, že ústava v takomto prípade neumožňuje Trumpovi znova kandidovať.

Trumpov volebný tím označil žalobu v Colorade za pokus Demokratickej strany zabrániť exprezidentovi v návrate do Bieleho domu. Trump je favoritom Republikánskej strany na nomináciu do prezidentských volieb.

Okrem procesu na štátom súde v Colorade sa má vo štvrtok začať podobný proces aj v Minnesote. Očakáva sa, že prípad z jedného či druhého štátu nakoniec skončí na Najvyššom súde Spojených štátov. Ten dosiaľ nikdy nerozhodoval o žalobe proti prezidentovi na základe ústavného článku pochádzajúceho ešte z čias občianskej vojny. Podľa neho osoby, ktoré sa prísahou zaviazali brániť ústavu a následne sa "zúčastnili na vzbure", nesmú zastávať vysoký úrad.

Trumpovi právnici tvrdia, že 6. januára 2021 sa vtedy dosluhujúci prezident nijakým spôsobom "nezúčastnil na vzbure" a pred útokom davu na Kapitol iba v rámci výkonu práva na slobodu prejavu varoval svojich priaznivcov, že po sfalšovaných voľbách sa chystá nelegitímne prevzatie moci zo strany demokratického kandidáta Joea Bidena.