Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Čechách pokračuje ďalšia séria povolebných vyjednávaní

Na archívnej snímke líder hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: idnes.cz

V rámci prvého kola rokovaní sa víťazné hnutie ANO so žiadnou zo strán na vytvorení vlády nedohodlo, riešilo sa na nich predovšetkým usporiadanie budúcej snemovne.

Praha 26. októbra (TASR) - Povolebné vyjednávanie medzi českými stranami, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne, bude pokračovať vo štvrtok ďalšou sériou stretnutí, informuje spravodajská televízia ČT24.

Hnutie ANO začne druhé kolo svojich rokovaní s predstaviteľmi hnutia Sloboda a priami demokracia (SPD). Toto hnutie čakajú tiež rozhovory aj s ČSSD a popoludní tiež ustanovujúce zasadnutie poslaneckého klubu. Rokovanie si naplánovali i občianski demokrati z ODS, ktorí budú hovoriť s ľudovcami a zástupcami Starostov a nezávislých.

V rámci prvého kola rokovaní sa víťazné hnutie ANO so žiadnou zo strán na vytvorení vlády nedohodlo, riešilo sa na nich predovšetkým usporiadanie budúcej snemovne. Znova už ANO nechce rokovať s TOP 09 a hnutím STAN. Programové prieniky si tak vyjasnia iba s vybranou šesticou.

Vyjednávania sa po podľa politikov doposiaľ točili predovšetkým okolo budúceho usporiadania Poslaneckej snemovne. Funkciu jej predsedu pre seba chcú víťazné hnutie ANO a druhá ODS.

V piatok (27. októbra) žiadne stretnutia plánované nie sú, pokračovať chce ANO v pondelok (30. októbra).

V nasledujúcom týždni sa podľa ČT24 do stretnutí naplno pustí aj český prezident Miloš Zeman, ktorý chce prijať lídrov všetkých strán, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. V utorok (31. októbra) Zeman plánuje formálne poveriť predsedu víťazného hnutia ANO Andreja Babiša rokovaním o zostavení vlády. Vládu i s dôverou snemovne by chcel mať Babiš do Vianoc.