Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V ČR skončí druhý minister školstva, uvádza zdravotné dôvody

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Balaš je druhým ministrom školstva v kabinete Petra Fialu, ktorý skončí vo funkcii. Jeho predchodca Petr Gazdík sa funkcie vzdal po tom, ako vyšli najavo jeho kontakty s podnikateľom Michalom Redlom.

Praha 20. apríla (TASR) - Český minister školstva Vladimír Balaš skončí na vlastnú žiadosť vo funkcii. Postu sa podľa svojich slov vzdal zo zdravotných dôvodov – má pretrvávajúce problémy po prekonaní covidu-19. Uvádza to spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií serverov Novinky.cz a Seznam Zprávy.

"Prostredníctvom predsedu STAN Víta Rakušana som dnes (vo štvrtok) požiadal predsedníctvo STAN o uvoľnenie z funkcie. Toto rozhodnutie musí ešte schváliť celoštátny výbor hnutia STAN. Predsedu strany som požiadal, aby neodkladne informoval o tejto skutočnosti premiéra Petra Fialu," potvrdil Balaš prostredníctvom svojej hovorkyne Anety Lednovej.

Dlhodobé zdravotné problémy mu podľa vlastných slov v posledných týždňoch nedovoľovali venovať sa agende ministra tak, ako by sám chcel. Ako uvádza web Seznam Zprávy, Balaš uvažoval o rezignácii od začiatku tohto roka. "Mal som covid, ktorý neprebiehal úplne jednoducho, a mám odvtedy dlhodobý zdravotný problém," spresnil minister. Dodal, že sa cíti vyčerpaný.

Hovorkyňa hnutia Sára Beránková uviedla, že by sa celoštátny výbor STAN mohol zísť na budúci týždeň. Balaša by vo funkcii mohol podľa Rakušana nahradiť súčasný minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek. Ten bol v rokoch 2011 až 2019 rektorom Masarykovej univerzity v Brne.

Premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter napísal, že ho Rakušan o situácii vopred informoval. "Chápem dôvody pána ministra a ďakujem mu za doterajšiu prácu vo vláde a na ministerstve školstva," uviedol premiér. Ďalšie kroky chce urobiť až po tom, čo od Rakušana dostane návrhy na nové obsadenie ministerských postov.

Balaš je druhým ministrom školstva v kabinete Petra Fialu, ktorý skončí vo funkcii. Jeho predchodca Petr Gazdík sa funkcie vzdal po tom, ako vyšli najavo jeho kontakty s podnikateľom Michalom Redlom obvinenom v korupčnej kauze Dozimetr.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)