Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Damasku vypukli ťažké boje medzi opozíciou a vládnymi jednotkami

Nepokoje v Sýrii ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktivisti opisujú štvrtok ako jeden z najkrvavejších dní od začiatku sýrskeho povstania.

Bejrút 15. júla (TASR) - Boje medzi opozičnými silami a sýrskymi vládnymi jednotkami vypukli dnes v južných štvrtiach sýrskeho hlavného mesta Damask.

Išlo o doposiaľ najväčšie denné boje v rámci sýrskej metropoly, informovala agentúra Reuters.

Podľa sýrskych aktivistov sa časťami Damasku ozývala prudká streľba. Boje, ktoré prebiehali v chudobnej štvrti Tadamon, si vyžiadali niekoľko zranených a miestni obyvatelia sa usilovali o útek z oblasti.

Sýrska vláda medzitým uviedla, že dedina Trímsa bola dejiskom "vojenskej operácie", a nie masakry. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí dnes prostredníctvom svojho hovorcu uviedlo, že sýrske bezpečnostné jednotky zabili 37 ozbrojencov a dvoch civilistov počas operácie v Trímse. Vláda v Damasku tvrdí, že vzbúrenci z Trímsy podnikali útoky.

"To, čo sa stalo v Trímse, bol útok ozbrojených gangov na dedinu, ktorá sa stala centrom teroristických operácií," povedal dnes hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí.

Vládne jednotky mali podľa opozície zavraždiť v Trímse až 220 ľudí. Misia OSN však zatiaľ nedokáže potvrdiť počet mŕtvych. Do dediny sa pozorovatelia plánujú vrátiť dnes.

Aktivisti opisujú štvrtok ako jeden z najkrvavejších dní od začiatku sýrskeho povstania.