Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Dánsku zatiaľ migrantom majetok nezhabali, niektorým zaistili mobily

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zisťovali len to, či výška ich hotovosti alebo osobný majetok nepresahuje hodnotu 10.000 dánskych korún (asi 1340 eur).

Kodaň 16. februára (TASR) - Dánske úrady doposiaľ nezhabali prichádzajúcim migrantom nijaké peniaze ani iné cennosti, čo im umožňuje kontroverzný zákon, ktorý tamojšia vláda prijala v januári. Informovala o tom dnes dánska polícia, citovala ju agentúra AP.

Hovorca dánskej polície Thomas Christensen povedal, že policajti migrantov zatiaľ neprehľadávali. Zisťovali len to, či výška ich hotovosti alebo osobný majetok nepresahuje hodnotu 10.000 dánskych korún (asi 1340 eur).

Dánsko totiž prijalo 26. januára zákon, na základe ktorého môže žiadateľom o azyl skonfiškovať hotovosť alebo osobný majetok presahujúci hodnotu 10.000 dánskych korún, pričom tieto prostriedky majú byť použité na pokrytie nákladov spojených s ich pobytom v Dánsku.

Christensen dodal, že niektorým z migrantov, ktorí neboli schopní dostatočne preukázať svoju totožnosť, polícia dočasne zhabala mobilné telefóny. Tie chce využiť práve na zistenie ich identity.

O azyl v Dánsku sa vlani uchádzalo vyše 21.000 ľudí, čo v prepočte na jedného obyvateľa tejto krajiny predstavuje jedno z najvyšších čísel v Európe. Zároveň ide o 40 percentný nárast oproti predošlému roku.

Aktivisti i ľavičiari kritizujú odoberanie mobilov nedospelým migrantom

Dánska polícia zhabala nedospelým migrantom cestujúcim bez sprievodu celkovo už 55 mobilných telefónov. Podľa informácií periodika Politiken sa tak stalo v priebehu niekoľkých mesiacov.

Dánske úrady postupujú takto, ak nie je možné iným spôsobom overiť identitu migranta. Mnohé deti museli na vrátenie mobilných telfónov čakať až mesiac.

Ako pre dánsku televíziu uviedol šéf národného centra pre cudzincov tamojšej polície Richard la Cour, ide o problém, ktorý si ochrancovia poriadku uvedomujú. V budúcnosti chcú preto postupovať rýchlejšie.

Postup dánskej polície označil tamojší subjekt medzinárodnej organizácie Save the Children za problematický, pretože "deti sú všeobecne zraniteľnejšie ako dospelí a mobilný telefón môže byť pre ne jediným spojením s rodičmi a pomocou".

Ľavicová strana Enhedslisten označila prax dokonca za šialenú a zdôvodnila to varovaním, že deťom, ktoré i tak cestujú osamotene, sa tak berie akákoľvek možnosť udržiavať kontakt s blízkymi, ktorí môžu byť vzdialení tisícky kilometrov.