Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V dave v Karáčí vybuchla bomba; zabili 6 humanitárnych pracovníčok

Bomba bola umiestnená na motocykli zaparkovanom uprostred autobusov Foto: TASR/AP

Hnutie Taliban vyhlásilo, že nevykonalo ani jeden z týchto útokov, hoci jeho vodcovia opakovane odsudzujú očkovací program a označujú ho za sprisahanie či špionážnu činnosť voči moslimom.

Karáčí 1. januára (TASR) - Bomba dnes vybuchla v dave ľudí v juhopakistanskom prístavnom meste Karáčí.

Výbuch, ktorý bolo počuť do niekoľkokilometrovej vzdialenosti, si podľa prvých správ vyžiadal jedného mŕtveho a najmenej 21 zranených, dvaja z nich sú v kritickom stave, citovala políciu agentúra Reuters. Mesto Karáčí má 18 miliónov obyvateľov a je finančnou Mekkou Pakistanu.

K ďalším násilnostiam prišlo dnes v okrese Svabí, 75 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Karáčí. Ozbrojenci tam vystriehli a zabili šesť pakistanských humanitárnych pracovníčok a lekára, vezúcich sa v aute cestou z práce.

Minulý mesiac zabili ozbrojení muži deväť zdravotníkov, zúčastňujúcich sa celoštátneho programu očkovania proti detskej obrne. Väčšina z obetí boli mladé ženy, dostávajúce mzdu okolo dva doláre na deň.

V Pakistane často unášajú alebo zabíjajú humanitárnych pracovníkov. Táto jadrovými zbraňami vyzbrojená krajina so 180 miliónmi obyvateľov už dlhší čas zápasí s povstaním Talibanu, všeobecne rozšírenou korupciou i násilnou kriminalitou.