Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Dolnom Sasku sa konajú predčasné krajinské voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O priazeň viac ako šesť miliónov oprávnených voličov sa uchádza 15 politických strán a 544 kandidátov, spomedzi ktorých vzíde nový krajinský zákonodarný zbor.

Hannover 15. októbra (TASR) - Pekné jesenné počasie sprevádza dnešné predčasné krajinské voľby v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko.

Ako vyplýva z informácií Severonemeckého rozhlasu (NDR), do 12.30 hod prišlo do volebných miestností 26,91 percenta oprávnených voličov. To je podstatne viac ako v porovnateľnom čase vo voľbách spred štyroch rokov, keď v tomto čase odvolilo iba 23,03 percenta oprávnených občanov.

Občiansku povinnosť si splnili už úradujúci sociálnodemokratický krajinský premiér Stephan Weil i jeho hlavný vyzývateľ, kandidát Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Bernd Althusmann, obaja v sprievode manželiek.

O priazeň viac ako šesť miliónov oprávnených voličov v Dolnom Sasku sa uchádza 15 politických strán a 544 kandidátov, spomedzi ktorých vzíde nový krajinský zákonodarný zbor.

Doterajšia červeno-zelená krajinská koalícia sociálnych demokratov a zelených prišla v tomto roku o minimálnu väčšinu po odchode zelenej poslankyne Elke Twestenovej do Kresťanskodemokratickej únie (CDU), takže sa predčasné voľby stali nevyhnutnosťou. Riadne krajinské voľby by boli na programe v prvom mesiaci budúceho roka.

Prognózy volebných výsledkov a následne ich prvé odhady by mali byť známe krátko po uzavretí volebných miestností, teda po 18.00 h. So zverejnením predbežných konečných výsledkov sa ráta okolo 20.45 h.
Dôležitým faktorom môže byť však vo voľbách skutočnosť, že tretina oprávnených voličov sa ešte nerozhodla, komu dá svoj hlas.

Formovanie novej krajinskej vlády bude zrejme bez ohľadu na víťaza volieb náročné. Väčšinu by totiž podľa prieskumov nemala získať ani doterajšia červeno-zelená koalícia, ani čierno-žltá koalícia CDU-FDP.

Čisto matematicky tak zostáva možnosť veľkej koalície SPD a CDU, ktorá v uplynulých rokoch vládla na celoštátnej úrovni; možnosť tzv. jamajskej koalície (CDU-FDP-zelení), ktorá ju možno nahradí v nasledujúcom období; či možnosť tzv. semaforovej koalície, ktorú by tvorili "červení" z SPD, žltí z FDP a zelení.

Krajinský šéf liberálov z FDP Stefan Birkner však posledne menovanú možnosť zatiaľ kategoricky vylučuje, pričom vzťahy CDU a zelených v tejto spolkovej krajine by mohli sťažiť vznik tzv. jamajskej koalície.