Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Donbase padlo už vyše 2000 vojakov, tvrdí náčelník generálneho štábu

Ukrajinskí vojaci, archívne foto Foto: TASR/AP

Celkovo si boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, ktoré vypukli v roku 2014, vyžiadali vyše 9000 mŕtvych.


Kyjev 17. februára (TASR) - Od začiatku ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny bolo zabitých 2197 vojakov. Bilanciu zverejnil dnes náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.

"Vojenské straty ukrajinských ozbrojených síl v tomto časovom medziobdobí predstavujú 2197. Približne 8000 (ukrajinských vojakov) bolo zranených," povedal Muženko podľa agentúry Ukrinform na stretnutí so zahraničnými vojenskými pridelencami.

Celkovo si boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, ktoré vypukli v roku 2014, vyžiadali vyše 9000 mŕtvych.

Situácia v Donbase sa opäť vyhrotila koncom januára, a to na viacerých úsekoch frontu. Zástupca šéfa pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug potvrdil, že až šesťnásobne vzrástol počet prípadov, keď boli do bojov nasadené ťažké zbrane, ktoré majú byť v súlade s dohodou znepriatelených strán stiahnuté zo styčnej línie. Ostreľovanie prebiehalo z mínometov, tankov a raketometov.

Na stredajšej schôdzke v bieloruskej metropole Minsk sa účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase dohodli, že obe strany konfliktu stiahnu do 20. februára všetky zbrane zakázané minskými dohodami.